Інформація щодо реалізації гендерного квесту проєкту Харківського національного університету внутрішніх справ «Через рівність і порозуміння до захисту та безпеки» за ініціативою Міністерства внутрішніх справ та підтримкою Урядовій уповноваженій з питань гендерної політики КМУ Катерини Левченко, Консультативної Місії Європейського Союзу

Підґрунтям для реалізації проєкту стали суспільно-політичні події останніх років, що значно вплинули на структуру соціуму, зокрема на руйнацію стереотипних уявлень щодо соціальних ролей жінок і чоловіків у суспільстві. За цей час активна участь жінок у всіх зазначених подіях стала радше нормою, ніж винятком.

У всіх основних інституціях сектору безпеки та оборони наявна тенденція до зростання частки жінок. Забезпечення гендерної рівності у секторі безпеки і оборони України - один із пріоритетних напрямів державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції відповідно до стандартів та рекомендацій НАТО.

Спираючись на активну участь потужних закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони ХНУВС розпочав унікальний процес формування ролі жінок у миробудуванні; забезпечення безпеки та підвищення рівня гендерної обізнаності майбутніх офіцерів ще на стадії навчання.

Таким чином, вищезазначена діяльність в перспективі буде сприятиме розбудові надійної, дієвої, стійкої системи безпеки і оборони, укомплектованої професіоналами високої якості, забезпеченими усіма необхідними умовами і здоровим середовищем, здатними ефективно виконувати свої військові обов’язки, незалежно від статі.

Гендерний квест проєкту «Через рівність і порозуміння до захисту та безпеки», спрямований на забезпечення реалізації принципів гендерної рівності серед курсантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Курсанти й курсантки, а в майбутньому фахівці, будуть враховувати у своїй діяльності, знання отримані під час проведення заходу.

При реалізації цього проєкту була створена мережа відповідальних з гендерних питань ЗВО сектору безпеки та оборони. Радники отримали комунікаційну платформу для отримання інформації, поширення кращих практик та отримання швидкої професійної поради від колег.

Роботу команд у 2021 році оцінювало компетентне журі, яке очолила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. Серед членів журі – ректор ХНУВС, генерал поліції 3 рангу Валерій Сокуренко, Експерт з питань регіонального співробітництва Регіонального представництва КМЄС у Харкові Соломія Рожко, представники спеціальної моніторингової місії ОБСЕ Маргарита Васкез, начальник відділу з питань дотримання гендерної рівності МВС України Ольга Перунова, комунікаційна менеджерка Центру гендерної культури Дарія Велигодська, заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Володимир Ігнатьєв, начальниця відділу моніторингу питань гендерної рівності та координації протидії домашньому насильству Управління дотримання прав людини Національної поліції України Олена Дашутіна, представниця Громадської експертної ради з гендерних питань при МФО «Рівні можливості», група «Сектор безпеки та оборони» Тетяна Баєва, спеціаліст з прав

людини Моніторингової місія ООН з прав людини в Україні Сергій Штукарін, Голова Інформаційно-консультаційного жіночого центру Олена Суслова.

У номінації «Вибір здобувачів освіти» перемогу отримає команда, відео якої набере найбільшу кількість уподобань на Youtube каналі. Тематику відео-есе команди дізнаються за місяць до Гендерного квесту, тривалість фільму - до 3х хвилин. Голосування триває 1 тиждень. Канал для перегляду https://www.youtube.com/channel/UC_5_GwLTf5FY1NT4qLt8WPA/videos

Загальну перемогу отримує команда, яка набирає більше балів від журі за підсумком на таких етапах:

  1. Відео-есе (креативність, актуальність, визначення шляхів покращення ситуації);
  2. Презентація команди (загальні враження);
  3. Виконання ситуативних завдань та тестів (кількість правильних відповідей та швидкість).

Приймали участь у Гендерному квесті:

2018 році – 8 команд, (http://univd.edu.ua/uk/news/4538 ) 2019 - 16 команд, (http://univd.edu.ua/uk/news/6416,

https://www.genderculturecentre.org/genderniy-kvest-u-kharkivskomu-unive/

https://www.facebook.com/watch/?v=829657157479235 )

2021 - 24 команди (онлайн формат - http://univd.edu.ua/uk/news/8885 )

У 2022 року заплановано проведення Гендерного квесту в онлайн форматі із залученням до участі іноземних команд.

Контактна особа:

Oksana Tsukan

Gender Advisor to the Rector of KhNUIA

[email protected]

Логотипи партнерів