Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності ХНУВС підполковник поліції Костянтин Бугайчук пройшов онлайн курс «Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням у військовій сфері» на платформі Prometheus.

Курс розроблено ГО «Інститут гендерних програм» у межах адвокаційної кампанії проєкту «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. 

До прочитання лекцій курсу були залучені ветерани, добровольці, військові, журналісти та волонтери, зокрема, журналістка, телеведуча Яніна Соколова, головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, офіцер запасу, ветеранка АТО Олена Білозерська, ветеранка, очільниця ГО «Жіночий ветеранський рух» Андріана Арехта, ветеран російсько-української війни Олександр Терещенко.

Курс розрахований на співробітниць та співробітників сектору безпеки та оборони України, ветеранів і ветеранок, військових журналісток і журналістів, працівників та працівниць середовища військової освіти, а також на всіх зацікавлених у темі забезпечення гендерної рівності у військовій сфері.

Долучившись до курсу кожний учасник:

  • отримає базову інформацію щодо поняття гендеру, гендерних стереотипів, гендерної дискримінації та гендерної рівності;
  • розбереться у міжнародних зобов’язаннях України щодо запровадження політики гендерної рівності в секторі безпеки і оборони;
  • навчиться виявляти, протидіяти та запобігати сексуальним домаганням;
  • дізнається, як діяти, якщо постраждав від сексуальних домагань, та як допомогти, якщо став свідком такої поведінки;
  • дізнається про успішний міжнародний досвід вирішення проблематики сексуальних домагань у збройних силах.

Матеріали курсу будуть використані працівниками лабораторії в рамках роботи над проєктами Законів України щодо запобігання дискримінації та протидії сексуальним домаганням, а також під час виконання теоретичних та практичних наукових робіт у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

За результатами проходження онлайн-курсу отримано сертифікат.

ВЗГ ХНУВС