Міжнародний день студентів започатковано 16 листопада 1939 року, коли в окупованій нацистами Чехії пражські студенти та їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю створення Чехословацької держави. Війська окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був смертельно поранений студент медичного факультету, поховання якого переросло в протестні акції невдоволених студентів, що привернуло увагу окупаційної влади, яка, в свою чергу, розв’язала питання у свій спосіб. Гуртожитки були окуповані, солдати виганяли студентів на вулиці, 1200 студентів були арештовані, багатьох з них відправили до концтаборів, деякі з них були розстріляні без суду. Під час наради окупантів з Гітлером було прийнято рішення про закриття всіх вищих навчальних закладів Чехії до кінця війни. День найстрашніших злочинів проти студентів назавжди залишився в історії.

 В 1941 році, в Лондоні, Міжнародна Рада Студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій і вирішила зробити 17 листопада міжнародним днем студентів.

В Україні 17 листопада почали святкувати як День студента з 1999 року згідно з наказом Президента України. В Україні святкують два дні студента – співпадаючий з Міжнародним днем студента 17 листопада і 25 січня  в день святої покровительки всіх студентів (Тетянин день). Це зручно, бо один день святкується  перед початком сесії, а інший – по закінченні. Для когось День студента – це просто новий день, для когось – просто привід зустрітися з друзями й повеселитися, а для декого – день символічного об’єднання, підвищення ролі студенства в суспільному і політичному житті країни.

Звісно, це свято не пройшло і повз уваги наукової бібліотеки Харківського національного університету внутрішніх справ, яка підготувала розгорнуту книжково-ілюстративну експозицію «Студент – прогрес в суспільстві на всі часи» та запрошує всіх бажаючих її відвідати.

У День студента всім минулим і теперішнім курсантам і студентам  хочеться побажати, щоб навчання давалося легко, іспити здавалися з першого разу, хвости закривалися, а невтомний ентузіазм неодмінно використовувався в улюбленій, престижній і затребуваній професії.

ВЗГ ХНУВС