Відділом соціально-гуманітарної роботи напередодні відзначення Міжнародного дня студента 17 жовтня спільно з кафедрою іноземних мов організовано музейні лекції, присвячені ознайомленню курсантів та студентів із провідником до скарбниці світової науки і культури – латинській мові. У супроводі слайд-шоу здобувачі вищої освіти груп факультетів № 1 і № 6 з викладачами Вікторією Мілоченко та Артемом Білоусовим почули багато крилатих висловів, наукових і навчальних термінів, які яскраво переконують в тому, що латинська мова продовжує жити у нашому сьогоденні.

До кінця XVIII століття інструментом міжнародної наукової комунікації слугувала саме латина. Так, наприклад, учні Харківського колегіуму (або греко-слов’яно-латинської школи) вже на третій рік свого навчання читали латинських класиків, долучаючись до античної та середньовічної європейської культурної спадщини.

Латинська мова, як комунікативний міст з’єднала добу із середньовічною Європою, створивши поле, на якому зросла сучасна цивілізація. Не втрачає свого загальноосвітнього значення вона і зараз – вивчається юристами і медиками, істориками й мовознавцями.

Неймовірна влучність, глибина аналізу життєвих явищ – кожен крилатий вислів несе в собі потужну інформацію, яка може прикрасити будь-яке наукове дослідження. Антична мудрість торкається усіх сторін життєдіяльності людини, тому має насправді універсальний характер. Великі вчені та філософи, перші університети та їх традиції, методи навчання, загальні закони людського й державного існування – лише деякі із висвітлених на зустрічі тем.

Для сучасного здобувача вищої освіти звернення до скарбниці латинської мудрості може стати невичерпним джерелом самовдосконалення і відкриття нових небокраїв наукового пошуку.

Заходи проведено згідно з діючими карантинними нормами.

ВЗГ ХНУВС