У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засоби протидії злочинам проти громадської безпеки та публічного порядку». Вона була приурочена до 25-річчя навчального закладу.

У конференції взяли участь голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, ректор університету доктор юридичних наук, професор, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров,  науковці та  науково-педагогічні  працівники  закладів вищої освіти та науково-дослідних установ, працівники судових і правоохоронних органів, а також  аспіранти,  ад’юнкти, слухачі,  студенти,  курсанти, які активно займаються науковими дослідженнями в зазначеній сфері.

Мета конференції охарактеризувати сучасний стан та динаміку злочинності у сфері громадської безпеки та публічного порядку, здійснити комплексний кримінально-правовий та кримінологічний аналіз актуальних проблем протидії злочинам проти громадської безпеки та публічного порядку та запропонувати шляхи  мінімізації  негативних наслідків посягань на громадську безпеку та публічний порядок.

Науковий захід відкрив ректор університету Валерій Сокуренко. Він зазначив, що питання громадської безпеки і публічного порядку є надзвичайно актуальними і особливо для Харківської області, яка є прикордонною. Адже величезний вплив на криміногенну ситуацію спричиняє близькість до територій, де проходить ООС. «Це і велика кількість зброї, вибухівки, і підвищений рівень терористичної загрози, міграція населення та багато іншого. Усі ці процеси необхідно контролювати», – підкреслив Валерій Васильович. Він також наголосив, що всі пропозиції, надані учасниками конференції, будуть направлені до Міністерства внутрішніх справ, Верховної Ради України, використані в навчальному процесі. Ректор побажав учасникам конференції плідної наукової роботи та конструктивних рішень.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична у своєму виступі зазначила, що «на Харківську область випало чимало викликів і випробувань, але завдяки фаховості, професіоналізму, відданості і завзятості кожного, хто працює у правоохоронній ланці, ми змогли з вами відстояти мир. І сьогодні ми можемо насолоджуватися чистим небом, сонцем, а також обговорювати з вами нагальні питання, які потребують удосконалення для того, щоб залучати нові практики, щоб долучатися до нових стандартів, щоб запроваджувати ефективні механізми та інструменти, та імплементувати їх в наш український простір. Ми маємо гарну базу, маємо надзвичайно потужних фахівців, але ніколи не потрібно стояти на місці.  Коли робиш крок уперед – ти розвиваєшся. Тому надзвичайно важливо і актуально проводити такі конференції саме в цей час, саме у Харкові й на базі таких закладів вищої освіти. Те, що на вулицях мирно й тихо, це завдяки тим, хто вірно і віддано робить свою державну справу. Дякую, що вибрали таку дискусію, дякую, що проводите її в стінах цього університету, і сподіваюся на подальшу плідну співпрацю і на те, що ви сьогодні напрацюєте нові доробки – фахові, виважені, дієві, які ми зможемо з вами покласти в основу розробки наступних програм з антитерористичної діяльності, забезпечення громадської безпеки, публічного порядку в Харківській області», – зазначила губернатор.

Академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка під час конференції виступив із пропозицією розробити нові варіанти кодексів – кримінального та адміністративно-процедурного. Щодо роботи над проектом Кримінального кодексу України Олександр Маркович зазначив: «У нас достатньо потужна наукова база кримінального права, кримінології, кримінально-виконавчого права, для того, щоб бути ініціаторами і виконавцями. Ведемо переговори з цього питання з Національною академією правових наук України». Друга пропозиція Олександра Бандурки – розробити проект Адміністративно-процедурного кодексу України для врегулювання процедури надання адміністративних послуг органами влади. «Всю цю діяльність з надання послуг необхідно ввести в певне русло, тобто, в рамки нормативно-правового акту, яким і має стати Адміністративно-процедурний кодекс України», – підкреслив Олександр Маркович. Його ініціативу підтримав член-кореспондент Національної академії наук України Сергій Гусаров. Він зазначив, що як депутати Верховної Ради України кількох скликань, вони мають певний досвід законотворчої діяльності, активно співпрацюють з Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та ведуть переговори щодо залучення до цієї роботи фахівців університету під егідою Національної академії правових наук України.

У рамках конференції відбулася робота у секціях: міжнародний досвід протидії злочинам проти громадської безпеки та публічного порядку; кримінально-правові  засади протидії злочинам проти  громадської  безпеки  та публічного порядку; кримінологічні засади протидії злочинам проти громадської безпеки та публічного порядку; роль підрозділів Національної поліції  у  протидії злочинам проти  громадської безпеки та публічного порядку.

Також Голова Харківської обласної державної адміністрації та ректор університету поспілкувалися з представниками засобів масової інформації.

ВЗГ ХНУВС