Доцент кафедри криміналістики та судової експертології Тетяна Матюшкова в рамках лекційного курсу з навчальної дисципліни «Особливості тактики окремих слідчих дій» висвітлила для курсантів 4 курсу факультету № 1 тактичні особливості допиту осіб, що знаходяться у надзвичайно-вразливому стані, в умовах «зеленої кімнати» та з використанням демонстраційних ляльок. Це одна з передовик практик з тактики допиту, яка використовується, зокрема, у Чеській Республіці.

Курсанти мали можливість дізнатися про мету, задачі, особливості підготовки, умови проведення та фіксації допиту неповнолітніх потерпілих, осіб з фізичними та ментальними особливостями розвитку та інших осіб у надзвичайно вразливому стані. Було визначено також тактичні прийоми, доцільні для застосування під час допиту зазначених осіб в умовах «зеленої кімнати». Зокрема, курсанти ознайомилися з комплектом демонстраційних ляльок, який складається з шістьох ляльок – три пари осіб: дівчинка-хлопчик, жінка-чоловік, бабуся-дідусь, – що виготовлені з м’яких матеріалів та мають відповідні анатомічні особливості приналежності до чоловічої чи жіночої статі. Увага курсантів акцентована на практичній можливості, доцільності та ефективності використання таких ляльок з метою не лише отримання повних показань від допитуваних, але й мінімізації додаткового травмування осіб, які стали жертвами злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості. Також курсантам продемонстровано фрагмент навчального фільму щодо допиту малолітньої потерпілої в умовах «зеленої кімнати» з використанням демонстраційних ляльок.

Опановувати відповідні навички та напрацьовувати вміння з тактики допиту неповнолітніх потерпілих, осіб з фізичними та ментальними особливостями розвитку та інших осіб у надзвичайно вразливому стані, курсанти 4 курсу факультету № 1 будуть під час практичних занять з навчальної дисципліни «Особливості тактики окремих слідчих дій».

Впровадження передових практик в освітній процес у Харківському національному університеті внутрішніх справ є результатом закордонного відрядження Тетяни Матюшкової до Чеської республіки, опанування там відповідної методики допиту з отриманням сертифікату тренера.

ВЗГ ХНУВС