Уперше у Харківському національному університеті внутрішніх справ 1 липня поточного року відбудеться випуск пілотів, які працюватимуть у підрозділах Міністерства внутрішніх справ України. У 2019 році до складу університету було приєднано Кременчуцький льотний коледж для забезпечення підготовки та перепідготовки авіаційного персоналу (пілотів та інженерно-технічного складу авіації) Національної поліції, Національної гвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби.

Сьогодні, на аеродромі «Коротич» Харківського аероклубу ім. В. С. Гризодубової товариства сприяння обороні України, відбулися польоти випускників коледжу на вертольоті Мі-2.

У заході взяли участь ректор Харківського національного університету внутрішніх справ полковник поліції Дмитро Швець, директор  коледжу Олексій Котов, начальник Харківського аероклубу ім. В.С. Гризодубової ТСОУ Сергій Філатов та ін.

Під час урочистого шикування з нагоди відкриття польотів курсантів-випускників Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ ректор Дмитро Швець зазначив, що випуск пілотів для підрозділів Міністерства внутрішніх справ України відбудеться вперше, як і перший політ, який майбутні випускники здійснять сьогодні. Звертаючись до курсантів, він наголосив: «На вас чекають важливі завдання в підрозділах МВС, де ви будете нести службу. Упевнений, що усі свої знання, отримані під час навчання, ви успішно застосовуватимете для виконання службових завдань. Успіхів вам і кар’єрного зростання!».

Олексій Котов зазначив: «Льотна справа не з легких. Не буває важких завдань, таких, які б людина не могла виконати. Будь-яке завдання можна виконати, маючи необхідні знання. Такі знання є і у вас, шановні випускники. Отримуйте задоволення від своєї роботи й працюйте на користь людям!».

Начальник Харківського аероклубу ім. В.С. Гризодубової ТСОУ Сергій Філатов зазначив: «Професії пілота, яку ви обрали, необхідно вчитися все життя. Вона надзвичайно шляхетна й необхідна людям, і водночас небезпечна. Нехай кількість ваших злетів дорівнює кількості приземлень. Виконуйте поставлені перед вами завдання відповідально й любіть свою професію!».

Серед випускників – представники Київської, Полтавської, Черкаської, Кіровоградської та Херсонської областей, які нестимуть службу з охорони та порятунку. «Колектив університету доклав усіх зусиль для виховання таких фахівців й надалі будемо вдосконалювати їх підготовку, запроваджувати нові форми й методи навчання, посилювати матеріально-технічну базу для підвищення рівня практичних навичок майбутніх пілотів», – зазначив Дмитро Швець під час брифінгу з журналістами.

Після урочистої частини 6 курсантів-випускників розпочали польоти на вертольоті Мі-2. Допомагав юнакам, контролював та оцінював правильність їхніх дій екзаменатор-експерт, пілот-випробувач, на рахунку якого 9 тисяч годин нальоту, Юрій Шарипенко. За його словами, під час тренувального польоту він не лише підстраховує, але й вказує на помилки, яких припускаються молоді пілоти, щоб згодом знову відпрацювати їх. Поки що досвідчений пілот жартома усіх курсантів називає «двієчниками», тому що літають на Мі-2,  але переконаний, що досвід обов’язково з’явиться, і все у них буде добре. Головне – бажання літати й наполегливість у досягненні поставленої мети.

Курсанти демонстрували практичні навички керування вертольотом – виконували вправи: газування, висіння, політ по колу, політ в зону, політ по маршруту. Час, який знадобився юнакам для виконання вправ, був зарахований до обсягу нальоту. З часом таких годин разом із досвідом у майбутніх випускників-пілотів ставатиме все більше.

ВЗГ ХНУВС