4 серпня поточного року з 12.00 до 16.00 (11.00–15.00 pm BST) на платформі ZOOM відбудеться захід у межах реалізації проєкту Горизонт 2020 EQUALS-EU «Сприйняття влади: відстоювання жіночого лідерства в епоху цифрових технологій». 

Аналізуючи доповідь Генерального Секретаря Організації Об’єднаних Націй за 2020 рік стає зрозуміло, що жодна із Цілей Сталого Розвитку не буде досягнута, доки не буде досягнуто Ціль Сталого Розвитку № 5 (Гендерна Рівність). Нерівність, що укріплюється у цифровому світі, значно посилює гендерну нерівність та уповільнює темпи будь-яких значних змін.Тим часом пандемія COVID-19 має руйнівні наслідки для здоров'я та економіки громад у всьому світі, вона загрожує перекреслити всі досягнення за останні роки у сфері гендерної рівності, у тому числі цифрову гендерну рівність. Багатьох жінок та дівчат й надалі продовжують виключати з цифрової економіки та вони не можуть скористатися можливостями, що пропонуються цифровими технологіями.

Опитування щодо стану жінок у сфері техніки та стартапів у 2020 році показало, що 70% жінок, які працюють в означеній сфері, вважають, що на роботі по-різному ставилися до них за статевою ознакою, тоді як лише 11% чоловіків у цій же сфері вказують на таке відношення до себе. В епоху проєкту #MeToo така статистика говорить про гостру потребу сміливих і рішучих дійзадля подолання цифрового гендерного розриву в технологічному секторі. Збільшення участі жінок у цифровій економіці є критичним для повноцінної участі жінок у суспільстві та для довгострокового сталого економічного розвитку.

Відповідно до цілей проекту EQUALS-EU, що фінансується програмою ЄС «Горизонт 2020», мета першого публічного засідання Колоквіуму EQUALS-EU – познайомити з представниками мобільної та технологічної індустрії, наукових кіл, громадянського суспільства, міжнародних організацій та молоді. Метою заходу є розвіювання стереотипів та сприяння впровадженню гендерно-інноваційної екосистеми шляхом цілеспрямованих дискусій щодо ключових рис та навичок, необхідних для розширення можливостей жінок у цифрову епоху.

Під час заходу будуть обговорюватися виклики сьогодення у процесі встановлення жіночого лідерства в галузі технологій. Експертам з мобільної галузі, наукових кіл, громадськості та міжнародних організацій буде запропоновано обмінятися передовими практиками та досвідом серед своїх секторів й обговорити такі питання:

- яким на теперішній час є стан розриву цифрового лідерства в Європі та в Східному партнерстві;

- з якими перешкодами стикаються жінки-лідери цифрової економіці;

- чому відстоювання жіночого лідерства в техніці є важливим;

- як підтримати різні верстви осіб у технологічній сфері, якій притаманні різноманітні стилі керівництва;

- як можна зменшити домінуючу роль чоловіків у технічній галузі;

- як ми можемо збільшити академічний потенціал жінок та залучити їх до наукової співпраці та співпраці з питань, пов'язаних з наукою, технологіями, інженерією та математикою (далі STEM);

- з якою метою потрібні приклади жінок-лідерів для наслідування;

- як ми можемо заохотити ширше засвоєння предметів STEM серед дівчат та молодих жінок середнього шкільного та університетського рівня та яким чином можемо покращити їх застосування та доступ до кар'єри у сфері STEM.

За результатами основного пленарного засідання учасники будуть поділені на три робочі групи для подальшого мозкового штурму.

Тема останнього – аналіз викликів та формування рішень щодо забезпечення цифрових прав, а також аналіз доступу до технологій та надання медичних послуг з використанням навичок науки, технологій, інновацій (НТІ) для досягнення гендерної рівності та формування навичок стратегічного спілкування для просування цілей гендерної рівності. У межах заходу відбудуться семінари:

 - Стратегічне спілкування для досягнення гендерної рівності: втілення цілей на практиці

Під час семінару буде розглянуто багатоетапний стратегічний процес реалізації стратегічного спілкування для просування цілей гендерної рівності в різних організаційних, соціальних та індивідуальних контекстах. Цей підхід базується на дослідженнях та теорії стратегічного спілкування, моделях поведінкових змін та оціночних дослідженнях;            

– Цифрові права жінок у галузі охорони здоров’я

Розглядатимуться стратегії та рішення щодо використання технологій для досягнення гендерної рівності в охороні здоров'я у взаємозв’язку з цифровими правами, доступом до технологій та наданням медичної допомоги. Учасникам запропоновано представити та поділитися відповідними проєктами досліджень. Результати семінару допоможуть збільшити значення та можливості жінок у цифрову епоху, що покращить глобальні зусилля у галузі охорони здоров'я та посилить дискурс щодо гендерної рівності в галузі охорони здоров'я як з громадської, так і з політичної точки зору;

– Використання навичок НТІ для забезпечення гендерної рівності

Метою семінару є руйнування шкідливих гендерних стереотипів в галузі науки, інновацій та технологій і спільне створення позитивного іміджу жінок-лідерів ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологій), творців та підприємців. Залучення експертів із мобільної та технологічної галузей, громадськості, наукових кіл та міжнародних організацій допоможе визначити бар’єри та напрями їх подолання та рекомендації, необхідні для подолання означених бар’єрів, коли йдеться про гендерну рівність у цифровій економіці.

Результати засідання будуть представлені у формі короткого звіту із рекомендаціями, які будуть використані у низці хакатонів, інноваційних таборів та таборів для керівництва, спрямованих на розширення можливостей вибраної групи жінок ІТ-підприємців, що працюють у ЄС та країнах Східного партнерства. Рекомендації також будуть спрямовані на створення мережі підтримки для жінок, які займають лідерські позиції в цифровій економіці та, зокрема, у сферах НТІМ.

Для участі у заході реєстрація обов’язкова. Більше дізнатися про захід та зареєструватися можна за посиланням: https://equals-eu.org/perceptions-of-power-championing-female-leadership-in-the-digital-age/

Оксана Цукан, помічник ректора з гендерних питань