Кафедрою соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС організовано та проведено круглий стіл на тему «Європейська інтеграція: соціально-економічні, міграційні та безпекові виклики сучасності» у межах роботи наукового студентсько-курсантського гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації».

У заході взяли участь студенти 1 курсу, які навчаються за спеціальностями «Право» та «Правоохоронна діяльність», курсанти-першокурсники та викладачі кафедри соціально-економічних дисциплін, зокрема керівниця наукового гуртка, кандидатка економічних наук Людмила Парфентій.

Організаторка заходу і наукова керівниця здобувачів – завідувачка кафедри, кандидатка економічних наук, доцентка Олена Лук’янихіна наголосила на актуальності теми, оскільки саме від початку війни Україна здійснила інтенсивне просування на шляху вступу до ЄС.

Студентка Альона Шамрай виступила з темою «Вступ України до ЄС – пройдені етапи і їх організаційно-правове підґрунтя», у якій висвітлила ретроспективний погляд на кроки нашої країни від моменту окреслення євроінтеграційного вектору розвитку до сьогодення і майбутні обов’язкові кроки, які повинна здійснити Україна, щоб стати членом ЄС.

Доповідь студентки Каріни Резніченко дозволила подискутувати над тим, які можливості і загрози для української економіки можуть з’явитися внаслідок інтеграції у спільний ринок.

Про корупцію як бар’єр на шляху інтеграції України у Європейське Співтовариство розповів студент Данііл Безручко. Він окреслив низку проблем, з якими зіштовхнулась Україна під час війни і запропонував заходи, які можуть зменшити негативний вплив корупції і прояви цього асоціального явища у суспільстві. Студентка Тетяна Скиба у доповіді «Міграція українців у ЄС – наслідки для України і для Європи» висвітлила результати дослідження щодо наслідків широкомасштабного вторгнення росії в Україну, яке викликало хвилю міграції, котра спричинила нові виклики як для України, так і для ЄС. Механізми забезпечення безпеки в Європі і світі обговорили в межах доповіді «Євроатлантична інтеграція: перспективи для Українив умовах російсько-української агресії», яку представили курсанти-першокурсники 1 курсу Андрій Шаповалов і Дмитро Пустовойт.

Жваве обговорення й активність учасників круглого столу дали можливість визначити напрями подальших досліджень, що і зазначила у прикінцевому слові Олена Лук’янихіна.

Сумська філія ХНУВС