Відбулась чергова консультативна зустріч для місцевих рад та жителів територіальних громад Вінницької області з актуальних правових питань на тему «Утримання безпритульних тварин». Захід відбувся у межах взаємодії відділення Юридичної клініки Харківського національного університету внутрішніх справ у м. Вінниці з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Було сформовано регіональну міжвідомчу платформу з надання правової допомоги головам територіальних громад і районних рад, фахівцям відділів і підрозділів служб територіальних громад, районних рад, жителям територіальних громад.

У заході взяли участь курсанти-клініцисти, які мали можливість набути навичок надання правової допомоги в нестандартних ситуаціях, представники громадськості Вінниччини, а також поліцейські офіцери громад.

Представники міського комунального підприємства «Вінницязеленбуд», Департаменту комунального господарства благоустрою Вінницької міської ради, Погребищенської міської ради, волонтери, опікуни тварин та працівники зоозахисних організацій підготували до експертів запитання, що є найбільш проблемними з практичної точки зору та особливо хвилюють як профільні служби, так і населення.

Модераторкою заходу виступила заступник керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, експертами – професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олексій Шуміло та завідувач сектору «Бершадське бюро правничої допомоги» Гайсинського відділу надання безоплатної правничої допомоги Центрально-Західного управління Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги Людмила Зеленюк.

На початку зустрічі до присутніх із вітальним словом звернулася заступник керівника секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Світлана Буяльська, яка наголосила на тому, що утримання безпритульних тварин є надзвичайно складним та багатоаспектним питанням, що потребує формування системного та міжвідомчого підходу до вирішення пов'язаних із ним проблем.

Олексій Шуміло детально проаналізував правове регулювання утримання безпритульних тварин на законодавчому рівні, повноваження поліції щодо здійснення нагляду за дотриманням порядку вигулу домашніх тварин у громадських місцях, роз'яснив порядок тимчасового вилучення тварини у справах про адміністративні правопорушення та під час кримінального провадження. Експерт звернув увагу на особливості кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та адміністративної відповідальності за порушення правил утримання собак і котів, а також проаналізував окремі проблемні аспекти еволюції екологічної етики, особливості формування культури поводження з безпритульними тваринами на різних етапах розвитку людства.

Людмила Зеленюк у своїй частині консультативної зустрічі детально розглянула основні практичні проблеми, з якими звертається населення до системи надання безоплатної правничої допомоги.

Під час зустрічі представники волонтерів, опікунів тварин та зоозахисних організацій розповіли присутнім про проблемні аспекти функціонування муніципальних притулків в Україні та взаємодії волонтерів з органами публічної влади у сфері утримання безпритульних тварин.

Координатори відділення Юридичної клініки ХНУВС у місті Вінниця Сергій Гіренко та Віталій Найда запросили представників територіальних громад до участі у наступній зустрічі, яка буде присвячена мінній безпеці в умовах воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС