Із метою підвищення рівня професійної майстерності доцентки кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 Ірина Казанчук та Валентина Яценко взяли участь у вебінарі «Люди, які постраждали від домашнього насильства у фокусі правової допомоги: потреби, специфіка, виклики, етика». Захід організований ГО «Інкубатор демократичних ініціатив» у співпраці з Координаційним центром із надання правової допомоги та Вищою школою адвокатури Національної асоціації адвокатів України у межах проєкту «Сила права: вирішення правових проблем соціально вразливих груп», що реалізується за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI).

Спікерами вебінару виступили досвідчені фахівчині: директорка Департаменту Національних гарячих ліній та соціальної допомоги, Координаторка Національної гарячої лінії для дітей та молоді в Громадській організації «Ла Страда-Україна», тренерка з превенції та протидії ґендерно зумовленому (зокрема, домашньому) насильству, медіа-експертка Альона Кривуляк; адвокатка, начальниця відділу з питань гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, сертифікована Радою Європи тренерка з питань запобігання дискримінації та протидії злочинам на ґрунті ненависті Діана Бабаян.

Модерував захід правозахисник і тренер неформальної освіти громадської організації «Інкубатор демократичних ініціатив», член Тренерського пулу Ради Європи, незалежний експерт Мережі громадянської освіти Східної Європи (EENCE), експерт Коаліції з протидії дискримінації в Україні Назарій Боярський.

Під час вебінару учасники розглянули важливі для суспільства теми: «Гендерна природа домашнього насильства»; «Насильство та конфлікт – як розібратися і в чому різниця?»; «Масштаби та особливості домашнього насильства в умовах повномасштабного вторгнення російських військ в Україну»; «Українське законодавство у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та прогалини у ньому»; «Представництво інтересів постраждалих в адміністративних та кримінальних провадженнях: особливості, проблематика та судова практика (кількість розглянутих та доведених до суду справ за ст. 173-2 КУпАП, ст. 126-1 ККУ)»; «Особливості представництва інтересів постраждалих у справах про видачу обмежувального припису, у тому числі в умовах повномасштабного вторгнення російських військ в Україну»; «Особливості комунікації та взаємодії правників з постраждалою від домашнього насильства людиною» тощо.

Набуті компетентності будуть використані представницями університету в освітньому процесі та під час науково-дослідної роботи.

ВЗГ ХНУВС