Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Олексій Сердюк та помічниця ректора з гендерних питань Оксана Цукан взяли участь у стартовій зустрічі міжнародного дослідницького консорціуму за проєктом програми Горизонт Європи RESONANT співвиконавцями якого з Українського боку є Харківський національний університет внутрішніх справ та Міністерство внутрішніх справ України.

Зустріч проходила з 09 по 16 грудня 2023 року у м. Рим (Італійська республіка) на базі Римського університету міжнародних досліджень UNINT, де знаходиться організація FORMIT – координатор цього проєкту. Учасниками міжнародного дослідницького консорціуму також є: Поліція Греції, Центр безпекових досліджень КЕМЕА (Греція), Університет Рей Хуан Карлос в Мадриді (Іспанія), Вільний Університет Брюсселя (Бельгія), Університет прикладних наук державного управління та правових справ у Баварії (Німеччина), громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (Чехія), Болонський університет (Італійська республіка).

Проєкт RESONANT – це міждисциплінарна дослідницька співпраця з питань іноземного втручання, придушення та маніпулювання інформацією у спільнотах діаспори. Проєкт розрахований на три роки, початок роботи над ним стартував 01 грудня 2023 року.

Цілями проекту RESONANT є: захист фундаментальних прав та свобод від можливих загроз, що випливають із придушення інформації, як частини іноземного втручання та маніпулювання інформацією авторитарними режимами, у тому числі з боку Росії; виявлення тактик, методів та процедур які були задіяні в іноземних операціях з маніпулювання інформацією; поглиблене розуміння поведінкових і суспільних наслідків придушення та розповсюдження недостовірної інформації (фейків) – як короткострокових, так і довгострокових; розробка політичних та практичних рекомендацій, інструментів і методології для виявлення та вирішення проблеми придушення та розповсюдження недостовірної інформації в Європейському Союзі та асоційованих країнах.

Участь завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності Олексія Сердюка та помічниці ректора з гендерних питань Оксани Цукан у стартовій зустрічі проєкту RESONANT дозволила на високому рівні презентувати наукову роботу Харківського національного університету внутрішніх справ, скоординувати подальшу співпрацю з учасниками дослідницького консорціуму та досягти домовленості про підготовку інших проєктних заявок програми Горизонт Європи.

Участь Харківського національного університету внутрішніх справ та Міністерства внутрішніх справ України у проєкті Горизонт Європи RESONANT та інших проєктах Ради Європи дозволить вплинути на формування практичних рекомендацій з боку Ради Європи, які відносяться до сфери компетенції правоохоронних органів України і розробляються в рамках таких грантових програм, а потім надсилаються у форматі рекомендацій для їх імплементації в Україні. Це дозволить врахувати інтереси та використати досвід правоохоронних органів України у змісті таких рекомендацій на етапі їх розроблення.

ВЗГ ХНУВС