Представниці команди «Рівні можливості» ХНУВС взяли участь у круглому столі «Жіноцтво Харківщини під час війни» з метою відзначення Місяця жіночої історії та Міжнародного дня боротьби за права жінок і миру у межах проведення Коаліцією «Харківщина 1325» низки різнопланових заходів, присвячених цим датам. Харківський національний університет внутрішніх справ представили: кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціально-економічних дисциплін, авторка курсів «Соціологія», «Толерантність та недискримінація в поліцейській роботі», «Основи гендерної політики» Наталія Бобро та фахівчиня відділу міжнародного співробітництва, координаторка проєктів Наукового парку «Наука і безпека» Надія Сергієнко.

Захід вкотре об’єднав понад двадцяти організацій – постійних учасників Коаліції «Харківщина 1325»: органи місцевої влади, заклади вищої освіти сектору безпеки і оборони, благодійні фонди, громадські об’єднання. Зустріч відбулася на базі Центру гендерної культури за сприяння всесвітнього лідера у боротьбі за ґендерну рівність Структури ООН Жінки, Фонду ООН у галузі народонаселення, Програми «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні». Модераторка заходу – проєктна менеджерка Центру ґендерної культури Тетяна Чернецька – запропонувала до обговорення питання, з якими стикається жіноцтво Харківської області та компанії з адвокації в межах Коаліції «Харківщина 1325».

Широкий спектр тем, які жваво обговорювались, знайшли відгук в усіх членів Коаліції: подолання гуманітарної кризи, попередження різних видів насильства серед найбільш вразливих категорій населення, проблеми мобільності та зв’язку жінок-інвалідів деокупованих територій, наявність та доступність медикаментозного лікування ВІЛ-позитивних та представників/представниць ЛГБТ-спільноти, реабілітація жінок-ветеранок, членів їхніх сімей, турбота про вигорання волонтерів і фахівців та ін.

Спеціальний гість круглого столу пан Фатіх Ресул Кілінч – аналітик з управління знаннями та даними, ООН-Жінки, PhD – відзначив внесок жіночих організацій у гуманітарне реагування, повідомив про успішне проведення минулорічної адвокаційної кампанії, про надання консультацій у громадах Харківської області, у тому числі деокупованих, висловив подяку організаціям і запевнив, що в планах ООН-Жінки – підтримання успішної активності громад й надалі.

Учасниця робочої групи Наталія Бобро разом із колежанками із Національної академії Національної гвардії України і Національного університету цивільного захисту України ознайомили присутніх з отриманими результатами соціологічного дослідження «Моніторингу стану виконання Регіонального плану заходів з виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»» на період до 2025 року у Харківський області в частині врахування потреб жінок-офіцерок закладів освіти сектору безпеки і оборони Харківської області. Дослідження проводилося з метою виявлення існуючих прогалин у врахуванні потреб у системі праці зазначеної категорії жінок. За результатами дослідження було надано рекомендації керівництву кожного залученого ЗВО щодо удосконалення самої системи й для подальшого оновлення Регіонального плану заходів із реалізації НПД 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Харківській області на тлі руйнування російськими військами об’єктів цивільної інфраструктури та воєнних злочинів проти жінок, зокрема використання сексуального насильства, як зброї.

За результатами зустрічі було напрацьовано рекомендації щодо наступних дій і кроків в межах кожної окремої організації. Присутнім також анонсували майбутні події, що заплановані Коаліцією й мають відбутися упродовж місяця.

ВЗГ ХНУВС