За сприяння відділу міжнародного співробітництва на одній із локацій Харківського національного університету внутрішніх справ у м. Кам’янець-Подільський представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні: голова субделегації МКЧХ у Львові Лілаф Балісани (громадянка Королівства Норвегія) і делегат МКЧХ по роботі з поліцією та органами безпеки Халіт Буланіклі (громадянин Турецької Республіки) провели тренінг на тему «Принципи застосування сили правоохоронними органами відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. Вступ до міжнародного гуманітарного права».

Спікерами тренінгу також виступили радники МКЧХ із питань політики та сил безпеки Дмитро Дворник і Максим Гутов; радник МКЧХ із питань збройних сил та безпеки Ігор Лимаренко та польовий офіцер з питань захисту Офісу МКЧХ у Львові Аліна Стрюк.

Відкриття тренінгу розпочалось із вітальних слів декана факультету № 4, підполковника поліції Миколи Марчука і декана факультету № 1, підполковника поліції Віталія Романюка, які подякували делегації МКЧХ за тривалу співпрацю та висловили сподівання щодо її продовження.

Під час тренінгу розглядалися питання мандату та діяльності Міжнародного Комітету Червоного Хреста, принципи застосування сили в правоохоронній парадигмі, вступ до міжнародного гуманітарного права, захист цивільного населення та сімейних зв’язків під час міжнародного збройного конфлікту тощо.

Участь у заході взяли представники науково-педагогічного складу Харківського національного університету внутрішніх справ, зокрема викладачі кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4, кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1, кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1, а також здобувачі вищої освіти університету – курсанти третього курсу факультету № 4 і слухачі магістратури факультету № 1.

Тренери зауважили, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста діє відповідно до принципів гуманітарної діяльності, що спрямовані на допомогу пораненим і потерпілим від збройних конфліктів, його завдання містить надання медичної допомоги, матеріальної підтримки та захисту прав людей у надзвичайних ситуаціях. Окрему увагу доповідачі зосередили на принципі застосування сили в правоохоронній парадигмі, зазначивши, що сила має застосовуватися відповідно до закону, використання принципів легітимності та пропорційності має бути основою для роботи правоохоронців.

Представники Харківського національного університету внутрішніх справ отримали уявлення про основні принципи міжнародного гуманітарного права, зокрема захист цивільного населення, принцип нейтралітету медиків, обов’язок сторін конфлікту додержуватися правил ведення війни, а також про діяльність МКЧХ із захисту цивільного населення та сімейних зв’язків під час міжнародного збройного конфлікту і взаємодії із правоохоронцями у цій діяльності. Учасники тренінгу виявили неабиякий інтерес до тем, висвітлених під час тренінгу, і активно приєдналися до їхнього обговорення.

За підсумками тренінгу підвищили свою кваліфікацію 20 представників університету, про що отримали відповідні сертифікати. Знання, отримані здобувачами вищої освіти ХНУВС, будуть використані ними під час навчання та у подальшій практичній роботі. Знання, отримані науково-педагогічним складом вишу, знайдуть своє відображення, по-перше, у вдосконаленні навчально-методичних матеріалів навчальних дисциплін: «Міжнародне право»; «Міжнародне кримінальне право»; «Міжнародні стандарти дотримання прав людини у правоохоронній діяльності», по-друге, в освітньому процесі під час викладання окремих тем із навчальних дисциплін і факультативів, що вивчають розслідування воєнних злочинів і кримінальних правопорушень, пов’язаних із війною.

ВЗГ ХНУВС