У межах Угоди про співробітництво між Харківським національним університетом внутрішніх справ та Університетом імені Адама Міцкевича в Познані (Республіка Польща) делегація науковців та курсантів ХНУВС бере участь у науковій конференції «Дидактичні заняття у сфері медіації, переговорів та арбітражу, зокрема міжнародного арбітражу під час воєнного стану».

До складу делегації увійшли керівник Центру українсько-польського розвитку ХНУВС професор кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Микола Пахнін, доцент кафедри кримінального процесу та організації досудового слідства факультету № 1 підполковник поліції Олена Мартовицька, курсантка факультету № 1 Віолета Стороженко, курсантка факультету № 2 Олена Вахницька, курсантка факультету № 3 Анастасія Бич та курсантка факультету № 4 Владислава М'якотіна.

Під час проведення дидактичних занять провідні польські експерти з медіації, психологи, науковці та адвокати поділилися практичним досвідом застосування медіаційних процесів у вирішенні конфліктних ситуацій, зокрема воєнних конфліктів. Під час конференції зроблено акцент на проведенні дидактичних і практичних занять. Створено декілька груп зі складу учасників під керівництвом експертів і науковців Університету імені Адама Міцкевича  й запропоновано певні ситуативні завдання, в яких потрібно знайти оптимальні рішення із застосуванням здобутих під час теоретичної частини конференції знань.

Науковці ХНУВС Олена Мартовицька та Микола Пахнін, презентуючи свої виступи, поділилися українським досвідом медіації в умовах війни.

Як зазначив керівник групи правників Університету імені Адама Міцкевича, співорганізатор конференції Славомір Кубат, у Польщі медіація має доволі тривалу історію, і, як наслідок, позитивні практичні здобутки, а медіатори мають високий рівень довіри населення. «Ми готові активно ділитися з нашими друзями з Харківського національного університету внутрішніх справ досвідом практичної медіації та міжнародного арбітражу, а також тактикою проведення переговорів, що є важливим не лише в період дії воєнного стану, а й для подальшої інтеграції України в ЄС», - наголосив Славомір Кубат.

ВЗГ ХНУВС