У межах угоди про співпрацю між Харківським національним університетом внутрішніх справ та університетом імені Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща) завершився візит делегації науковців і курсантів, які брали участь у дидактичних заняттях у сфері медіації, переговорів та арбітражу, в тому числі міжнародного арбітражу під час воєнного стану. До складу делегації увійшли професор кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Микола Пахнін, завідувачка кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 Тетяна Гудзь, професорка кафедри педагогіки та психології факультету № 3 Наталя Мілорадова, курсантка факультету № 1 Даша Горпиненко, курсантка факультету № 2 Аліна Біліченко, курсантка факультету № 3 Юлія Журавель та курсантка факультету № 4 Юлія Дружиніна.

Під час другої частини дидактичних занять у м. Строне-Шльонські  польські колеги розповіли про сутність та основні форми посередництва, особливості організації та проведення процедури медіації, технології  цього процесу як способу вирішення конфліктів, її результативність та фактори впливу на медіаційний процес. Особлива увага була приділена специфіці підготовки медіатора та його компетентностям, серед яких найбільш вагомими є комунікативна, конфліктологічна, процедурна та правова.

Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Харкові професор Якуб Коралевський у своєму виступі акцентував на питаннях міжнародного арбітражу як засобі вирішення міжнародних спорів. Учасниками занять була розглянута можливість використання медіації у війні РФ проти України.

У результаті дидактичних занять відбувся обмін досвідом і вивчення нових практик проведення медіації, переговорів та арбітражу, в тому числі міжнародного арбітражу під час воєнного стану.

ВЗГ ХНУВС