АНОТАЦІЯ

НА НАВЧАЛЬНИЙ ВІДЕОПОСІБНИК

«ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНА ПІДГОТОВКА ПОЛІЦЕЙСЬКИХ В УМОВАХ ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД»

Із початку повномасштабної агресії росії проти України поліцейські одні з перших зустріли ворога зі зброєю в руках. Чимала кількість правоохоронців продовжує нести служу із забезпечення публічної  безпеки та порядку, а також бере активну участь у бойових діях.

З 24 лютого 2022 року Україна зіткнулася із загрозами, до яких була не готова повною мірою. Однак швидка  адаптація до нових викликів і загроз – це запорука успішної боротьби з агресором.

Кафедрою тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ проведено комплексний і ґрунтовний аналіз загроз та небезпек, з якими стикнулися населення й поліція України.

Навчальний відеопосібник «Тактико-спеціальна підготовка поліцейських в умовах дії правового режиму воєнного стану та післявоєнний період» розроблено з метою практичного опрацювання й вивчення актуальних загроз, з якими стикаються поліцейські під час несення служби в умовах воєнного стану, а також дослідження способів і методів протидії цим загрозам та адаптації поліцейських до несення служби у нових реаліях.

Навчальний відеопосібник  укладено для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти з усіх спеціальностей.

Посібник складається з 4-х розділів: «Радіаційний, хімічний та біологічний захист», «Тактична медицина», «Інженерна підготовка», «Мінна безпека».

Кожен із розділів посібника супроводжується розгорнутим закадровим поясненням до дій правоохоронців, які демонструються на екрані. 

Зібраний і презентований навчально-методичний матеріал містить розгорнуті практичні рекомендації щодо набуття первинних знань, вмінь і навичок із виконання повноважень поліцейськими в умовах воєнного стану та у післявоєнний період.

Для практичного опрацювання укладачами запропоновано найбільш типові ситуації, які можуть виникати під час несення служби в умовах воєнного стану, а також алгоритми правильних дій працівників поліції щодо їх розв’язання. Так, у відповідних розділах посібника продемонстровано дії поліцейських у надзвичайних ситуаціях із радіаційними, хімічними чи біологічними загрозами з урахуванням загроз воєнного стану, необхідності застосування зброї та за умови використання сучасних засобів індивідуального захисту під час несення служби поліцейськими як в умовах міської забудови, так і пересічної місцевості, у тому числі на деокупованих територіях та на територіях, де проходили активні бойові дії.

У посібнику представлено також порядок надання домедичної допомоги особам, що знаходяться в безпорадному стані, продемонстровано алгоритм  надання допомоги пораненому відповідно до протоколу MARCH, висвітлено дії поліцейського при наданні тактичної допомоги пораненому в умовах вогневого контакту, самодопомоги, тактичної евакуації постраждалих як правоохоронців, так і населення, що опинилося в зоні забруднення, або в  місці активного вогневого контакту.

Особливий акцент укладачами зроблено на дослідженні заходів особистої безпеки та принципів забезпечення безпеки підрозділів під час несення служби та патрулювання місцевості за умови фактичного чи імовірного її мінування, у тому числі на деокупованих територіях та на територіях, де проходили активні бойові дії. У відповідних темах відображено  способи облаштування, експлуатації та підтримки в належному стані військових фортифікаційних споруд, призначення та користування шанцевим інструментом, а також використання військових інженерних споруд у разі виникнення вогневого контакту з малими тактичними групами супротивника. 


ТАКТИЧНА МЕДИЦИНА

Тактична медицина посідає провідне місце в поліцейській діяльності, особливо в умовах дії воєнного стану та надзвичайних ситуацій. Вона орієнтована на надання медичної допомоги пораненим у таких екстремальних умовах, як бойові дії, наслідки ракетних обстрілів, обвали та інші загрози, з якими стикаються працівники силових структур.

У відеопосібнику досліджується:

-          надання допомоги пораненому на полі бою;

-          надання допомоги під вогнем противника;

-          вміст загальновійськової індивідуальної аптечки;

-          надання допомоги в польових умовах відповідно до протоколу МАRCH.

Тактична медицина в поліції є актуальною й важливою, оскільки  сприяє підвищенню ефективності та безпеки поліцейської діяльності в умовах, де швидка реакція та професійна догоспітальна допомога є надважливими.


РАДІАЦІЙНИЙ, ХІМІЧНИЙ ТА

БІОЛОГІЧНИЙ ЗАХИСТ

Вивчення радіаційного, хімічного та біологічного захисту в умовах воєнного стану для поліцейських є вкрай актуальним у контексті сучасних глобальних загроз та еволюції безпекового середовища. Щораз більша ймовірність терористичних атак, можливість хімічних чи біологічних загроз, а також потенційні аварії та конфлікти вимагають від поліцейських високого рівня підготовки для захисту від небезпеки радіації та хімічних агентів. Знання ефективних стратегій, тактик і використання сучасних технологій у цій сфері є ключовим для забезпечення безпеки як для самого поліцейського корпусу, так і для громади загалом, забезпечуючи відповідь на надзвичайні ситуації та максимізуючи ефективність в умовах загрози зброї масового знищення.

Розглянуто такі питання:

- Експлуатація засобів індивідуального захисту та техніка правильного використання та обслуговування захисного обладнання. У відео демонструється надягання та знімання обладнання, а також правила збереження його ефективності.

- Тактика дій поліцейських у зоні забруднення та тактичні прийоми для дій поліцейських у зонах хімічного, біологічного чи радіаційного забруднення. У відео надаються рекомендації щодо безпечного пересування, встановлення контрольних пунктів і співпраці з іншими службовцями.

- Використання приладів контролю за станом середовища. У відео презентуються практичні аспекти роботи поліцейських із різноманітними приладами для визначення рівня радіації, хімічних забруднень та інших параметрів середовища.

- Основи проведення фільтраційних заходів щодо проведення поліцейськими фільтраційних заходів для забезпечення безпеки у забруднених зонах.

- Дії поліцейських у разі нападу з використанням хімічної чи біологічної зброї. У відео детально опрацьовуються різні сценарії нападу з використанням хімічної чи біологічної зброї та надаються практичні поради щодо дій поліцейських у таких ситуаціях.


МІННА БЕЗПЕКА

Зважаючи на реалії сьогодення, рівень забрудненості території України вибухонебезпечними предметами збільшився в рази. Можна впевнено стверджувати, що зараз Україна – це одна з найбільш замінованих країн у світі.

На підрозділи Національної поліції покладається серйозне завдання щодо збереження людських життів, а особливо в місцях ведення бойових дій, де спостерігається щільне мінування територій. Під час бойових дій використовуються боєприпаси різноманітні за калібром і призначенням. Перед особовим складом Національної поліції постає нагальне питання ідентифікації – тобто візуальному огляду підозрілих предметів для підтвердження їхньої належності до типу вибухонебезпечних.

У відеофільмі розглянуто такі питання:

-          боєприпаси: класифікація, сфера застосування та ідентифікація;

-          вибухові речовини: класифікація та сфера застосування;

-          засоби підривання та заходи безпеки при поводженні з ними;

-          загальний вигляд, технічні характеристики різноманітних боєприпасів;

-          способи встановлення різноманітних боєприпасів і правила поводження у разі їх виявленні.

У підсумковій частині відеофільму висвітлено порядок дії малої тактичної групи під час пересування в лісистій місцевості за умов можливого мінування. Розглянуто питання виявлення «розтяжок» та маркування виявлених вибухонебезпечних предметів.


ІНЖЕНЕРНА ПІДГОТОВКА

Враховуючи досвід Сил безпеки й оборони України під час повномасштабного вторгнення російського агресора, перед особовим складом Національної поліції України постають виклики, які вимагають нагального рішення. Так, вдосконалення й поглиблення потребує інженерна підготовка, а саме знання фортифікаційного обладнання позицій і місць розташування підрозділів, адже  своєчасне фортифікаційне обладнання позицій зберігає життя особового складу на 80 % більше ніж за його відсутності.

У відеофільмі розглядається послідовність обладнання окопу на відділення, а саме:

-          вибір місця для обладнання одиночного окопу;

-          влаштування окопу для стрільби лежачи під час очікування наступу противника та під час бойового зіткнення;

-          дообладнання одиночного окопу для ведення вогню з коліна та стоячи;

-          маскування окопів.


ЗАНЯТТЯ З БОЙОВОЇ ПІДГОТОВКИ

Науково-педагогічним складом кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ спільно з інструкторами з бойової підготовки однієї з частин Національної гвардії України проведено бінарне заняття із працівниками та курсантами факультетів №№ 2, 3 ХНУВС за темою «Дії військовослужбовців у складі бойових (тактичних) груп під час бою». Мета заняття – удосконалення знань, умінь і навичок поводження особового складу університету з автоматичною зброєю та посилення готовності до відсічі збройної агресії проти України.

Під час бінарного заняття було відпрацьовано елементи та складові оборонного бою, серед яких: розгортання в бойовий порядок у складі відділення; проведення аеророзвідки місцевості, здійснення ідентифікації вибухонебезпечних боєприпасів за допомогою БПЛА; виконання практичних вправ зі стрільби з штурмової гвинтівки та ручного кулемета; моделювання ситуацій ведення оборонного бою з практичним відпрацюванням елементів тактичної медицини. Проведення таких заходів сприяє удосконаленню психофізіологічної готовності поліцейських до участі у бойових діях.


Відомості про авторів навчального відеопосібника

«ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНА ПІДГОТОВКА ПОЛІЦЕЙСЬКИХ В УМОВАХ ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ ТА У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД»

Боровик Микола Олександрович - завідувач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат педагогічних наук, доцент.

Щербакова Ірина Василівна - начальник відділу зв’язків з громадськістю Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат соціологічних наук.

Полховський Олександр Миколайович - начальник інформаційно-технічного відділу Харківського національного університету внутрішніх справ.

Колісніченко Владислав Васильович - доцент кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат педагогічних наук, доцент.

Шевченко Тихін Віталійович - доцент кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент.

Євтушок Володимир Анатолійович - старший викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Скляр Олександр Сергійович - старший викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Ясько Віктор Анатолійович - викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат військових наук, доцент.

Тягай Сергій Віталійович - викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат військових наук.

Циркулєнко Анна Миколаївна - викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Кучинський  Сергій Анатолійович - викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Бамбуляк Михайло Порфирович - викладач кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ, доцент.

Курилова Галина Василівна - провідний фахівець відділу зв'язків з громадськістю Харківського національного університету внутрішніх справ.

Пискун Данило Анатолійович - фахівець відділу зв'язків з громадськістю Харківського національного університету внутрішніх справ.