У Харківському національному університеті внутрішніх справ урочистий день. 443 випускники – донедавна курсанти, а відтепер – офіцери Національної поліції України, закінчили навчальний заклад, в якому вони опановували свою майбутню професію. Семеро випускників отримали дипломи з відзнакою.

В урочистостях взяли участь голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України, народний депутат України Олександр Бакумов, директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації Олексій Максимов, заступник начальника управління - начальник ГВ БКОЗ Управління Служби безпеки України в Харківській області полковник Олександр Кабиш, заступник начальника управління – начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області полковник поліції Сергій Чиж,  ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, ректори університету попередніх років генерали Олександр Бандурка та Сергій Гусаров, радник-консультант Голови Наглядової ради ХНУВС Ірини Єфремової Микола Пахнін, перший проректор університету полковник поліції Дмитро Швець, проректори Сергій Бортник, Михайло Бурдін, Леонід Могілевський, Анатолій Клочко, особовий склад університету, інші почесні гості, батьки та рідні випускників.

Після внесення Прапора університету та виконання Гімну України присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять усіх громадян, які своїм життям заплатили за право України бути державою – неподільною та незалежною, за її мир, спокій та щасливе майбутнє.

Розпочалося вручення дипломів, в якому взяли участь почесні гості свята.

Після закінчення прозвучав студентський гімн «Gau de amus» та відбулося посвячення у захисники правопорядку. Під бій барабану офіцери-випускники зняли головні убори й стали на праве коліно, схиляючи голови. Торкаючись перначем плеча кожного офіцера, ректор промовив: «Посвячую». Це надзвичайно урочисте й символічне дійство посвячення молодої людини у дорослого й мужнього захисника, воїна, який присягнувся усе своє життя служити Батьківщині і своєму народові вірою і правдою.

З вітальними словами до випускників звернувся народний депутат України Олександр Бакумов, який передав привітання від Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова: «Ваша справа благородна. Чесно й гідно служіть Україні, залишайтеся відданими Присязі, не зраджуйте правді, добру та честі! Ніколи не забувайте: довіра громадян – важлива складова щоденної роботи правоохоронця. Верховна Рада України і надалі докладатиме всіх зусиль, щоб ви почувалися соціально захищеними, а закони, що регулюють вашу діяльність, допомагали з честю служити та захищати!», – йдеться у привітанні.

Звертаючись до молоді, Олександр Бакумов наголосив: «Сьогодні, в День Національної поліції України, ви приєдналися до її лав. Вітаю вас із випуском, отриманням довгоочікуваних дипломів. Головне, щоб за цим дипломом були реальні знання, адже від ваших дій буде залежати багато людських доль. Тому закликаю вас бути відповідальними, ніколи не зраджувати Присязі. Один невірний крок ставить під сумнів роботу усіх працівників Національної поліції – стосовно їх компетентності, фаховості, підготовленості. Вітаю із Днем Національної поліції, із закінченням Харківського національного університету внутрішніх справ! Міцного вам здоров’я, миру, щасті та злагоди вам і вашим родинам!».

Директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації Олексій Максимов передав привітання від Голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук і зазначив: «Шановні випускники, уже завтра ви розпочнете службу у підрозділах Національної поліції – нестимете службу з охорони громадського порядку, захищатимете законні інтереси наших громадян, забезпечуватимете їх безпеку. Ваша робота є надзвичайно важливою. Нехай принципи законності, справедливості, відповідальності та гуманності будуть основою вашої професійної діяльності. Будьте гідними високої місії захисника України!».

Заступник начальника – начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Чиж передав привітання випускникам від начальника ГУНП в Харківській області полковника поліції Андрія Рубеля: «Випуск – це початок вашої трудової діяльності. Несіть службу з честю й гідністю. Ваші знання і навички, отримані в університеті, стануть міцним фундаментом для успішного виконання своїх обов’язків та службового зростання».

Від імені Голови Наглядової ради ХНУВС Ірини Єфремової випускників привітав радник-консультант Микола Пахнін: «Університет виховав вас у дусі патріотизму та любові до рідної землі, українського народу. Завдяки викладачам, командирам, усім невтомним наставникам, ви здобули якісні знання. Вони – ваша головна професійна зброя, фундамент для особистого успіху та службового зростання. Бажаю вам міцного здоров’я, щастя й успіхів у житті та професії! Нехай кожен із вас завжди відчуває надійне плече товариша!».

Від імені батьків зі словами подяки за науку та виховання дітей до керівництва навчального закладу звернулася мати випускника Алла Передерєєва. Вона подякувала за належні умови, створені в університеті, за турботливе ставлення, наставництво і підтримку, яку вони відчували протягом усіх років навчання.

Лейтенант поліції Наталія Расторгуєва від імені випускників університету запевнила, що будуть віддано служити людям, захищати державу й примножувати славу університету. Також вона запропонувала покласти квіти до пам’ятника правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків, захищаючи закон і порядок.

З напутніми словами до випускників звернувся ректор університету Валерій Сокуренко: «Сьогодні – святковий день, День Національної поліції. І саме в цей пам’ятний день ми проводимо черговий випуск молодих офіцерів. Ви отримали освіту в одному з найкращих вишів системи МВС України. Завдячуючи підтримці Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Колегії МВС України, університет розвивається. Ми покращуємо нашу навчальну, матеріальну базу, і кожен із вас теж доклав зусиль для розбудови нашого університету, щоб він був кращим не лише на Слобожанщині, але й в усій державі. Вдячний почесним гостям, які сьогодні з нами, і які роблять усе, щоб університет відповідав вимогам сьогодення, був на рівні європейських і світових стандартів. Викладачі, професори університету надали вам необхідні вміння, навички, знання, щоб ви були готові до тих викликів, які є в світі. Злочинність не має кордонів, вона інтернаціональна, мобільна й сучасна, але ваш професіоналізм має стати на заваді будь-яким викликам. Пам’ятайте, що обраний вами шлях і той обов’язок, який покладає на вас держава, громадяни, ви повинні виправдати, з високою відповідальністю служити, вдосконалювати професійну майстерність. Двері університету завжди для вас відкриті. Ви зможете у майбутньому стати і магістрами, і докторами, і заходити до аудиторій як викладачі, керівники підрозділів університету, декани. Упевнений, що так воно і буде, але для цього ви повинні бути чесними, справедливими, гуманними. Пам’ятайте, що довіра громадян до Національної поліції,  безпека на вулицях – це найвищий показник наших професійних якостей і здобутків.

Вітаю з успішним завершенням навчання! Мирного вам неба, добра та злагоди! Нехай ваші батьки пишаються вами, вашими здобутками і вашим зростанням. Служіть і працюйте так, щоб вас поважали люди і оберігав Господь Бог! Слава Україні!».

Під час випуску молодих офіцерів поліції ректор вручив нагороди працівникам закладу вищої освіти та побажав їм подальших успіхів у професійній та службовій діяльності. За зразкове виконання посадових обов’язків, особисту ініціативу і самовідданість Грамотами МВС України відзначено заступника декана факультету № 3 майора поліції Ігоря Шевченка та завідувачку медико-санітарної частини Оксану Неділько.

Відбулася церемонія прощання з Прапором університету. Здійснити цю почесну місію від імені усіх випускників було довірено лейтенанту поліції Роману Фурсо. На девіз Національної поліції України «Служити і захищати!» курсанти тричі відповіли: «Клянемось!»

Під час урочистостей гостям продемонстрували виступи підрозділів карабінерів, барабанщиць та художньої самодіяльності. Завершився захід лейтенантським вальсом у виконанні випускників.

ВЗГ ХНУВС