З майбутніми поліцейськими офіцерами громад, які зараз проходять підготовку у Харківському національному університеті внутрішніх справ, провів заняття координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях Юрій Чумак.

Експерт зазначив, що проєкт «Шерифи для нових громад» вивчає успішний досвід малих і середніх громад щодо самостійного вирішення безпекових питань та ознайомив присутніх з діючими сьогодні формами організації безпеки в громадах, що були досліджені в межах проєкту. Він також зазначив, що «лише при поєднанні зусиль поліції, місцевої влади та активних громадян може бути ефективно забезпечена безпека в громадах».

Правник представив низку відеороликів від «Шерифів для нових громад», які наочно демонструють, як на місцевому рівні активні громадяни долучаються до забезпечення публічного правопорядку у власних громадах. Також Юрій Чумак відповів на запитання учасників заходу та презентував їм книги й брошури, видані в рамках проєкту.

Нагадаємо, що в липні цього року 131 поліцейський – представники підрозділів Головних управлінь Національної поліції та Управлінь патрульної поліції 20 областей України, прибули до Харківського національного університету внутрішніх справ для проходження навчання на курсах спеціалізації дільничних офіцерів поліції, закріплених за поліцейськими дільницями територіальних громад.

Мета проєкту полягає в тому, щоб офіцер поліції постійно знаходився на території громади, плідно співпрацював з органами місцевого самоврядування та орієнтувався на потреби жителів.

За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, проект «Поліцейський офіцер громади» впроваджений у 368 громадах України й ефективність і довіра до поліцейських у цих громадах сягає понад 70%. У найближчій перспективі МВС планує поширити цей проєкт майже на тисячу територіальних громад, підготувавши близько двох тисяч поліцейських.

ВЗГ ХНУВС