Почесним Консульством Азербайджанської Республіки в м. Харків було проведено зустріч-реквієм «Ходжали. Пам'ять, яку не зітре час…», присвячену трагічним подіям у м. Ходжали 26 лютого 1992 року. У заході взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, установ та організацій, громадськість.

26 лютого, за рішенням Національних Зборів (Парламента) Азербайджану, оголошено «Днем геноциду Ходжали», вшануванням пам’яті жертв Ходжали.

Ходжалинська різня – масове вбивство жителів азербайджанського міста Ходжали, яке у низці джерел характеризується як найбільше та найжорстокіше кровопролиття за часів Нагорно-Карабахського конфлікту. Під час нападу загинуло 613 чоловік, серед яких 63 дитини, 106 жінок, було поранено 487 людей і 1275 потрапили в заручники.

Перед учасниками заходу виступив із доповіддю Почесний консул Азербайджанської Республіки у м. Харків Афган Салманов. Присутнім продемонстрували документальний фільм про трагічні події того часу, фотоматеріали. Також слово було надано представникам державної влади, науковцям та іншим запрошеним. Пам’ятати свою історію і не забувати тих, хто пожертвував своїм життям заради світлого майбутнього своєї Батьківщини закликав присутніх ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко.

Пам'ять загиблих у м. Ходжали було вшановано хвилиною мовчання.

 

ВЗГ ХНУВС