Старший викладач кафедри протидії кіберзлочинності факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ майор поліції Олексій Рвачов спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях провели просвітницький захід для старшокласників Харківської гімназії № 6.

Представник університету провів зустріч з учнями 10 класу Харківської гімназії № 6 «Маріїнська гімназія». Він ознайомив школярів із факультетом № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ – єдиним в Україні серед вишів системи МВС України, де за державним замовленням готують майбутніх кіберполіцейських.

На реальних прикладах викладач розповів старшокласникам про типові схеми, що використовують кібершахраї для отримання несанкціонованого доступу до конфіденційної інформації громадян, незаконно заволодівають їхніми грошовими коштами, використовуючи також і можливості дистанційного банківського обслуговування.

Під час заходу Олексій Рвачов дав поради учням щодо убезпечення себе від шахраїв, а саме: не викладати без необхідності особисту інформацію в інтернеті, зокрема в соціальних комп’ютерних мережах; уважно ставитися до придбання товарів в інтернет-магазинах або на онлайн-сервісах з розміщення оголошень про продаж товарів; не піддаватися на провокаційні дзвінки або повідомлення від нібито працівників правоохоронних органів, лікувальних закладів чи банку з пропозиціями надати конфіденційну інформацію про банківську картку чи терміново передати гроші родичу, який, начебто, потребує допомоги тощо.

Такі просвітницькі заходи науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти університету регулярно проводять з різних напрямів життєдіяльності людини у навчальних закладах Харківської та інших областей України.

У Харківському національному університеті внутрішніх справ також функціонує юридична клініка (http://univd.edu.ua/uk/dir/2249/yurydychna-klinika), що надає можливість кожному курсанту та студенту під керівництвом досвідчених науково-педагогічних працівників університету випробувати себе у правозастосувальній діяльності під час надання безоплатної правової допомоги населенню з питань захисту їх прав і свобод з різних галузей права відповідно до чинного законодавства України.

ВЗГ ХНУВС