Кафедра українознавства факультету № 2 ХНУВС провела виїзне засідання наукового гуртка на тему «Слобожанщина в іменах і датах. Григорій Сковорода» у селі Сковородинівка. Захід відбувся за підтримки профспілки Харківського національного університету внутрішніх справ.

Екскурсія – це цікава й завжди актуальна форма наукової роботи, яка має значні переваги над аудиторними заняттями та відзначається високою ефективністю.

Метою засідання було знайомство зі справжніми культурними багатствами, що починаються з рідного краю й рідного міста. Таким є Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди – справжня перлина Харківщини. У садибі, де зараз знаходиться музей, Григорій Сковорода провів останні дні свого життя. Лише тут зберігаються особисті речі філософа: срібний англійський годинник із його дарчим написом для Стефана Гречини; скрипка родини Правицьких, на якій грав філософ, перебуваючи в Бабаях; родинна скриня Ковалівських; копії особистих посохів, оригінали яких згоріли під час пожежі 1943 року. У музеї є речі XVIIІ століття, картини, на яких зображено невтомного мандрівника. На території садиби можна вклонитися могилі філософа, побачити дуб, під яким він любив працювати.

Гуртківці зазначили, що у Сковородинівці зовсім інша атмосфера й інакше плине час. І відвідувачам стають більш зрозумілими основні засади його філософії, чому замість родинного затишку Григорій Сковорода обрав постійні мандри й самотність, при цьому вважаючи себе неймовірно щасливою людиною.

ВЗГ ХНУВС