У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися заходи з нагоди завершення семінару-тренінгу «Основи спеціальної тактики поліцейських підрозділів поліції особливого призначення за скандинавською моделлю забезпечення публічної безпеки і порядку в ході мирних зібрань та інших масових заходів». У заході взяли участь ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, перший проректор університету полковник поліції Дмитро Швець, проректор полковник поліції Сергій Бортник, старший групи із забезпечення громадської безпеки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Фернандо Магро Морос, представники Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів в Україні, Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, командир полку особливого призначення ГУНП в Харківській області підполковник поліції Сергій Щебетун, тренери підрозділів поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції у Харківській області.

Два тижні 74 поліцейських підрозділів поліції особливого призначення ГУНП в Харківській області удосконалювали теоретичні знання і практичні навички забезпечення публічної безпеки і порядку, знайомилися з концепцією громадського порядку європейських країн, командною структурою підрозділів, які забезпечують охорону публічної безпеки, вивчали психологію натовпу та особливості управління ним.

Після вручення сертифікатів до поліцейських спецпідрозділу звернувся ректор університету Валерій Сокуренко: «При проходженні навчального курсу ви отримали міжнародний досвід, напрацювали алгоритм дій, удосконалили теоретичні знання і практичні навички забезпечення публічної безпеки і порядку за скандинавською моделлю. Ми вдячні колегам Консультативної місії Європейського Союзу, іспанським тренерам, які передали свої знання, навички та свій європейський досвід, що знадобиться у вашій подальшій службі. Ми розраховуємо на вас, на ваш професіоналізм, на вашу налаштованість на результат. Бажаю вам міцного здоров’я, наснаги та нових здобутків. Служіть так, щоб вас поважали люди і оберігав Господь Бог!».

Старший групи із забезпечення громадської безпеки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Фернандо Магро Морос висловив упевненість, що українські поліцейські, які почнуть працювати за новою моделлю, стануть прикладом для своїх колег. «Ви частина спеціального підрозділу і, звичайно, також наша родина. Я дуже пишаюся вашими досягненнями, які ви зробили протягом цього тренінгу. Дякую українським тренерам за допомогу у проведенні занять і бажаю успіхів не тільки у кар’єрі, а й у особистому житті».

Командир полку особливого призначення ГУНП в Харківській області підполковник поліції Сергій Щебетун зазначив, що «дуже важливо, щоб працівники спецпідрозділу знали та вміли застосовувати скандинавську систему, єдину тактику у забезпеченні публічної безпеки і порядку під час мирних масових заходів». Від імені керівництва ГУНП в Харківській області Сергій Щебетун подякував міжнародним партнерам, керівництву Харківського національного університету внутрішніх справ за проведення тренінгів, які приносять свої позитивні результати.

Після завершення заходу гості ознайомилися з матеріально-технічною базою вишу, оглянули територію, відвідали навчально-тренувальні полігони, музей.

ВЗГ ХНУВС