Харківська область є унікальною, зважаючи на кількість розташованих на її території закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що підпорядковуються Міністерству внутрішніх справ України або Міністерству оборони України. Саме ці заклади зі своїм потенціалом стануть основою для реалізації і моніторингу виконання регіонального та національного плану дій Резолюції 1325, а також розробки наступних планів. Резолюцію Ради Безпеки ООН № 1325, відому як резолюцію «Жінки, мир, безпека», було прийнято 2000 року. В її основі — попередження та запобігання сексуальному та гендерному насильству; захист жінок і дівчат та їх прав, покращення безпеки; сприяння участі жінок у питаннях миру та безпеки, у мирних переговорах; облік потреб, рівний розподіл допомоги, відновлення справедливості.

Регіональну Коаліцію «Харківщина1325» створено для:

  • привернення уваги до Національного плану дій 1325, його цілей та завдань, а також його реалізації на місцевому рівні;
  • створення діалогу між громадськістю, університетами й державними установами;
  • ефективнішої адвокації та консолідації ресурсів для посилення жіночого руху;
  • видимості та помітності «невидимих» аудиторій (жінки в силових структурах, у національній поліції, ветеранки, волонтерки тощо);
  • можливості оперативного реагування на виклики.

Коаліція допоможе локалізувати Національний план дій Резолюції 1325, що є практичним і корисним інструментом зміноутворення на місцевому рівні.

 У створенні регіональної коаліції «Харківщина 1325» від Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь помічниця ректора з гендерних питань кандидат юридичних наук, доцент Оксана Цукан та доцент кафедри соціальних та економічних дисциплін кандидат соціологічних наук, доцент Наталія Бобро.

ВЗГ ХНУВС