Представники усіх факультетів Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку пам’яті у своєму вікні!» та поклали квіти на харківському Меморіалі жертв голодомору.

Традицію вшанування жертв Голодомору засвіченою у вікні свічкою започаткував американський історик і дослідник голодомору в Україні Джеймс Мейс. У 1986–1987 роках він очолював Комісію Конгресу США зі збору свідчень очевидців голоду. Україна належить до тих країн, які за часів сталінського тоталітарного режиму пережили одну з найбільших трагедій в історії цивілізації – Голодомор-геноцид.

Як відомо, акт геноциду українського народу був здійснений радянським та партійним керівництвом через організацію штучного масового голоду, жертвами якого стали мільйони українців на території Української СРСР та Кубані. Запровадивши насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система за вказівками очільників ВКП(б) та уряду СРСР створила для українців життєві умови, розраховані на їх фізичне знищення.

ВЗГ ХНУВС