Круглий стіл проводився разом із Сумською обласною універсальною науковою бібліотекою за участі заступника директора Українського інституту національної пам’яті (м. Київ), істориків та архівістів.

Голод став зброєю масового біологічного знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний генетичний фонд, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації. Наслідком злочину геноциду також стало руйнування традиційного українського устрою життя. Українцям як етносу було завдано смертельної рани. 1933 рік став для України часом національної катастрофи, наслідки якої відчуваємо і понині.

«Проблема голоду в Україні 1932–1933 рр. безпосередньо стосується національної пам'яті українського народу, і тому потрібно, щоб люди знали, що відбулося насправді», – відкрила зустріч завідувач відділу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Кальченко.

Архівісти та історики Сумщини наголосили на важливості знання історії України, про жахливі часи 1932–33 рр. Ніде у світі не було такого голоду, як в Україні, це одна із найстрашніших подій в історії людства.

«Нашим спільним обов'язком є гідно вшанувати вбитих голодом жертв і передати пам’ять про трагедію наступним поколінням, – звернулась до усіх присутніх професор кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Надія Демиденко. – Сьогодні ми повинні якомога активніше закликати засвітити вогник у кожній домівці –  вияв нашої скорботи за жертвами і віри у те, що в майбутньому такі трагедії не повторяться». Також Надія Михайлівна зазначила, що першу документальну книгу про Голодомор, видану в Україні, написав житель м. Лебедин – видатний історик, етнограф, краєзнавець Борис Ткаченко.

Наприкінці зустрічі курсанти та студенти подякували знавцям історії за змістовну зустріч та вичерпні відповіді щодо однієї із найстрашніших світових трагедій.

Сумська філія ХНУВС