З нагоди відзначення 100-річчя Другого Зимового походу армії УНР та 30-річчя утворення Збройних Сил сучасної України відділом соціально-гуманітарної роботи було організовано виставку «Українське військо. 1917–1921 рр.» Вона розміщена у вестибюлі корпусу 1/5 у вільному доступі, розроблена фахівцями Українського інституту національної пам’яті й надана для ознайомлення Харківським історичним музеєм ім. М.Ф. Сумцова.

12 банерів містять рідкісні ілюстративні та розлогі текстові матеріали про формування національного війська. У фокусі виставки – процеси організації, озброєння, бойові операції та видатні бойові підрозділи того періоду. Окрему увагу приділено вшануванню загиблих борців за державну незалежність. Останній стенд виставки висвітлює відновлення історичного зв’язку та продовження військово-патріотичної традиції, яка була закладена у роки Національно-визвольної революції 1917–1921 рр.

Не дивлячись на те, що Другий Зимовий похід завершився невдачею, він засвідчив факт народження політичної та військової еліти нової України, яка до останнього подиху не полишатиме спроб з відновлення національної держави та волі свого народу. У часи, коли сучасні українські воїни борються за відновлення територіальної цілісності держави, коли формуються нові Збройні Сили України воєнна історія того покоління борців за Україну слугує натхненням і взірцем патріотизму.

Сьогодні виставку відвідали працівники відділу організаційно-аналітичної роботи та контролю ХНУВС.

Запрошуємо університетську спільноту ознайомитися з матеріалами виставки!

ВЗГ ХНУВС