Учасниця Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ курсантка 2 курсу факультету № 1 Кристина Коваль взяла участь у вебінарі «Публікація статей у хижацьких виданнях: наслідки для дослідників та університетів» від Американських Рад з міжнародної освіти, що впроваджують проєкт «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти» в Україні.

Під час вебінару курсантка більш детально ознайомилася з поняттям «хижацькі видання» та які наслідки публікація у них несе для дослідників. Спікерка Діна Вьорткіна, директорка Офісу інформації та навчальних технологій Коледжу освіти Університету штату Флорида, розповіла про практики, які можна використовувати, щоб забезпечити прозорість та ефективність перевірки наукових статей співробітників чи потенційних працівників. Учасники вебінару також отримали доступ до онлайн-ресурсів, які можна використовувати для детального аналізу хижацьких видань та підвищення рівня обізнаності серед науковців, адміністраторів та студентів.

Отримані знання учасниця Школи наукового лідерства може застосувати у науково-публіцистичній діяльності.

До відома, хижацькою публікацією є експлуатуюча бізнес-модель для видавничої справи, яка передбачає стягнення плати за публікації з авторів, не перевіряючи статті на якість та плагіат та не надаючи інших редакційних та видавничих послуг, які надають академічні журнали.

ВЗГ ХНУВС