14 грудня – День вшанування героїчного подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблоку.

Для самих ліквідаторів 14 грудня стало днем пам’яті, коли вони згадують події 35-річної давнини, і побратимів, з якими пережили війну з невидимим ворогом – радіацією.

Саме в цей день, 14 грудня, 35 років тому завершилося будівництво саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС і збудовано об’єкт «Укриття», проєктування і спорудження якого було здійснено за рекордно короткий строк – всього за півроку. Особливість і складність цього об’єкта полягала у відсутності як у вітчизняній, так і у світовій практиці досвіду подолання наслідків такої масштабної аварії.

У Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ приділяється  велика увага національно-патріотичному вихованню молоді. До цього пам’ятного дня щорічно проводяться різноманітні заходи, які є пріоритетом у формуванні майбутніх правознавців та правоохоронців: зустрічі з ліквідаторами, тематичні виховні та інформаційно-просвітницькігодини, перегляди фільмів, участь у міських мітингах та покладання квітів.

Тож, у День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС ми низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи «ядерний смерч», та висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам. Зичимо вам здоров’я та довголіття, миру та злагоди вашим родинам.

Сумська філія ХНУВС