Напередодні Дня Соборності України для курсантів та студентів першого курсу факультетів №№ 1-4, 6 Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено тематичний відеолекторій. За запрошенням відділу соціально-гуманітарної роботи захід провів науковий співробітник Харківського історичного музею Олексій Куртов.

Згідно з Указом Президента України День Соборності відзначається з 1999 року. Об’єднання Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки відбулося 22 січня 1919 року – у першу річницю проголошення державної незалежності УНР. У період буремних років Національно-визвольної революції 1917-1921 рр. ця визначальна історична подія стала, як промінь сонця у негоду. І хоча заявлена мета з’єднання дійшла реалізації лише набагато пізніше, але вплив Злуки був незворотній. Як відомо, вперше ідею державної незалежності України та Соборності висловили наприкінці ХІХ століття галичанин Юліан Бачинський та слобожанин Микола Міхновський.

Представники відділу соціально-гуманітарної роботи підготували до відеолекторію численні документи і фото Євгена Петрушевича, Володимира Винниченка, Лонгина Цегельського, Федіра Швеця та інших причетних до підготовки і проголошення Акту Злуки видатних осіб.

У наш час, коли Україна відстоює свою територіальну цілісність свято Соборності набуває особливої ваги. Звернення молоді до визначальних фактів вітчизняної історії є дієвим чинником формування патріотизму та національної свідомості майбутніх правоохоронців держави.

Захід проведено згідно з діючими карантинними нормами.

Директор музею Андрій Прохоров