Старший викладач кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Юлія Татаркіна та головний спеціаліст відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування, дізнання та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Харківської обласної прокуратури, кандидат юридичних наук Олеся Арсені провели бінарне заняття зі студентами 3 курсу кількох навчальних груп з навчальних дисциплін «Кримінальне право» та «Кримінологія» з використанням програми для організації відеоконференцій.

Використовуючи досвід практичної діяльності по процесуальному керівництву у кримінальних провадженнях за фактами вчинення кримінальних правопорушень у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, Олеся Арсені навела статистичні дані за 2020–2021 рр. про результати процесуального керівництва прокурорами обласної прокуратури за досудовим розслідуванням та судового розгляду зазначеної категорії кримінальних проваджень. За наведеними нею статистичними даними, правоохоронці значно менше приділяли уваги викриттю й розслідуванню фактів зловживання владою і службовим становищем та одержання неправомірної вигоди, що є головними показниками рівня протидії корупції.

Олеся Арсені, розкрила зміст окремих кримінально-правових термінів, у тому числі поняття «неправомірна вигода», як предмета більшості корупційних кримінальних правопорушень. На прикладі конкретних матеріалів кримінальних проваджень вона висвітлила найбільш проблемні питання, що виникають при розслідуванні кримінальних проваджень щодо злочинів у сфері службової діяльності. Прокурорка акцентувала увагу на тому, що ефективність діяльності правоохоронних органів стосовно запобігання корупційним проявам, цілком залежить від повноти й оперативності надходження, а також якості обробки відповідної інформації, своєчасного реагування уповноважених на це працівників щодо попередження та протидії корупційним діянням на стадії підготовки, а також усунення причин й умов, що їм сприяють.

Навчальне заняття супроводжувалося численними запитаннями здобувачів вищої освіти, було надано відповіді й слушні рекомендації щодо формування та реалізації державної політики у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина, інтересів суспільства й держави від злочинних посягань, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень.

ВЗГ ХНУВС