Для студентів Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ було проведено онлайн-зустріч з відомим українським військовим істориком, головою Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олегом Корнієнком.

«Знання історії своєї держави у її перехідні, епохальні періоди набуває ваги національної безпеки. Сьогодні Росія веде не лише військову, а й гуманітарну агресію, яка складається з мовно-культурної, інформаційно-пропагандистської, конфесійної війни. Варто нагадати слова Отто Бісмарка, який у свій час зазначав, що «війну між Францією і Прусією виграла не Пруська армія, а виграв пруський вчитель історії». Знання об’єктивної історії держави – це вже частина національного світогляду» – зазначила у вступному слові  професорка кафедри гуманітарних дисциплін Сумської філії ХНУВС Надія Демиденко.

Студенти Сумської філії поспілкуватися з істориком Олегом Корнієнком, який не лише описує історію, а є її активним творцем. У 2015 році після смерті перших юних добровольців-сумчан, за його словами, «просто не зміг залишатись осторонь». Отримавши відмову у міському військовому комісаріаті, він пішов на фронт добровольцем.  Був упевнений, що зможе підтримати недосвідчених вояків, адже під час служби в лавах радянської армії працював військовим інструктором у загонах , тобто мав певний військовий досвід.

Студентам Сумської філії було презентовано унікальні дослідження Олега Корнієнка: «Сумський слобідський козацький полк 1659–1765 рр.», «Зруйновані храми Сумщини», «Лексикон доби козаччини ХVIIХVIII ст.» та ін. Історик є науковим консультантом документальних фільмів «Українські шляхи. Від Сум до Батурина», «Серце останнього гетьмана» та циклу телепередач «Провінційні історії». Олег Корнієнко активний громадський діяч, очолює регіональну експедицію «Забуті могили українського війська». До речі, сам Олег Корнієнко є нащадком козацького старшинського роду Чернігівського полку. На запитання про те, чому більшість наукових розвідок Олег Корнієнко присвячує темі українського козацтва, автор відповів, що саме запорозьке козацтво стало вирішальною силою у боротьбі за державність. Пізніше ця державність (у середині ХVII ст.) була створена за зразком і структурою Запорозької Січі, яку по праву називають українською Спартою, «християнською республікою». А що стосується військової звитяги запорожців, то нею захоплюється увесь світ. 

Учасники зустрічі прийшли до висновку, що окрім обороноздатності, українцям важливо зміцнювати й гуманітарну політику держави. Ніколи не переможе той народ, який на свою історію дивиться очима сусіда-ворога. У протиборстві з Росією може вистояти лише українська Україна!

Сумська філія ХНУВС