Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у круглому столі «Актуальні питання підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції України в умовах воєнного або надзвичайного стану», який проходив в онлайн режимі на базі Львівського державного університету внутрішніх справ.

Від імені ректорату та Вченої ради Харківського національного університету внутрішніх справ учасників круглого столу привітав перший проректор доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець, який підкреслив, що керівництво держави, МВС України та Національної поліції приділяє велику увагу підготовці поліцейських, а в умовах воєнного стану в Україні це питання набуває особливої ваги. Виклики та загрози сьогодення наочно свідчать про те, що зміцнення національної безпеки держави та її правоохоронного сектора має ґрунтуватися на якості підготовки кадрів для підрозділів Національної поліції, адже здобувачі вищої освіти повинні отримати сучасні знання в галузі юриспруденції, психології, економіки, кіберпезпеки тощо, що забезпечить ефективне виконання поліцейськими покладених на них завдань. У цьому ракурсі здобувачі мають оволодіти як загальними та фаховими компетентностям у сфері права, так і специфічними компетентностями працівника Національної поліції. Зрозуміло, що жоден заклад вищої освіти, окрім відомчого, не дасть необхідного комплексу знань, умінь і навичок. Тому не викликає жодних сумнівів, що саме перед закладами вищої освіти системи МВС України стоїть надзвичайно важливе завдання – здійснювати підготовку висококваліфікованих фахівців.

Завідувач кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування факультету № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Ольга Безпалова на прикладі Харківської області висвітлила актуальні питання підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції України в умовах воєнного стану.

Завідувач кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор Олена Салманова у своїй доповіді акцентувала увагу на особливостях забезпечення Національною поліцією України прав і свобод громадян в умовах воєнного стану.

Загалом круглий стіл проходив за чотирма напрямами роботи:

  • освітні концепції та технології підготовки працівників поліції для несення служби в умовах воєнного або надзвичайного стану; 
  • проблеми військової підготовки в межах професійної та службової підготовки поліцейського;
  • сучасний стан і перспективи підготовки фахівців за пріоритетними профілями закладів вищої освіти МВС України;
  • особливості професійно-психологічної підготовки та патріотичного виховання поліцейського в сучасних умовах.

За результатами виступів учасники визначили перспективні напрями розвитку підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції, в тому числі в умовах воєнного та надзвичайного стану.

ВЗГ ХНУВС