Доцентом кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1 ХНУВС Віктором Лазарєвим та суддею господарського суду Харківської області Олегом Байбаком було проведено тематичне заняття для курсантів факультету № 1 на тему «Особливості гарантування прав і свобод людини в умовах воєнного стану в Україні».

Права і свободи людини і громадянина є фундаментальним надбанням людства, важливим елементом у процесі становлення й соціалізації кожного індивіда, які дозволяють задовольняти свої потреби та реалізовувати власний потенціал у різних сферах суспільного життя. Ступінь їх гарантування визначає ступінь демократичного розвитку будь-якого суспільства. Особливе місце в системі прав і свобод людини і громадянина посідають основні права і свободи, які разом із відповідними обов’язками встановлено в основному законі кожної держави.

Під час проведення заняття акцентувалася увага на тому, що запровадження особливого правового режиму, зокрема воєнного стану, є потенційною загрозою для основних прав і свобод, саме тому чинне законодавство України містить низку важливих гарантій охорони прав людини. Зокрема, передбачені названим Законом обмеження конституційних прав і свобод громадян, які можуть бути застосовані за умов надзвичайного та воєнного стану, є вичерпними й розширеному тлумаченню не підлягають. Термін їх застосування не може перевищувати терміну, протягом якого триває надзвичайний чи воєнний стан.

ВЗГ ХНУВС