Доцентка кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 кандидатка юридичних наук, доцентка Ірина Казанчук взяла дистанційну участь у міжнародній науково-практичній конференції «Адміністративна процедура: конституційні засади та європейські орієнтири», яка відбулася на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в режимі онлайн-конференції з використанням платформи Zoom.

Захід був приурочений до Дня Конституції України та прийняття Закону про адміністративну процедуру, що для України означає пришвидшення руху в євроінтеграційному напрямі.

У своїй доповіді на тему «Європейські стандарти реалізації права доступу особи до інформації як  важливий принцип адміністративної процедури» Ірина Казанчук розповіла про значимість Закону про адміністративну процедуру у процесі наближення України до ЄС, проаналізувала сутність відкритості як важливого принципу адміністративної процедури при справедливому вирішенні адміністративної справи. Окрему увагу приділила проблемам та перспективам забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті та Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська Конвенція), стороною яких є Україна.

Під час конференції до учасників звернулася народна депутатка України Лариса Білозір під головуванням якої й було розроблено остаточний варіант проєкту Закону України «Про адміністративну процедуру». У заході також із доповідями виступили найбільш обізнані у проблематиці адміністративної процедури правознавці. Це українські вчені, а також гості з Латвії та Італії – Яутріте Брієде, докторка юридичних наук, професорка юридичного факультету Латвійського університету, суддя Верховного Суду Латвійської  Республіки та Алессандро Ченереллі, науковий співробітник кафедри порівняльного публічного права Університету Кампанії імені Луіджи Ванвітеллі (Італія), доцент кафедри порівняльного адміністративного права New Vision University (Грузія). Учасники конференції, обговоривши низку актуальних питань, що виникають у зв’язку із тлумаченням Закону України «Про адміністративну процедуру», та спробувавши розв’язати проблеми, які постануть при його застосуванні, були одностайними у розумінні необхідності проведення таких заходів у майбутньому для того, щоб наука надала практикам відповіді на питання — як публічній адміністрації забезпечити належну адміністративну процедуру та реально втілити у життя конституційне положення про те, що людина та її права є найбільшими цінностями.

За результатами участі у науковому заході планується видання збірки тез доповідей учасників конференції.

ВЗГ ХНУВС