З метою поглиблення теоретичної підготовки та удосконалення практичних навичок застосування закону про кримінальну відповідальність представники кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС продовжують цикл факультативних занять із проблем кримінально-правової кваліфікації. 

Професор кафедри Юрій Орлов провів комбіноване факультативне заняття із курсантами 4 курсу, присвячене проблемам використання практики Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) у роботі органів досудового слідства та дізнання Національної поліції. Було розглянуто низку питань щодо правового статусу ЄСПЛ, основних положень та значення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.) для розвитку демократичної, правової держави. Наголошено на ролі правових позицій ЄСПЛ в системі джерел кримінального права в Україні. Акцентовано увагу на особливостях пошуку, визначенню релевантності та використанні рішень ЄСПЛ при кваліфікації кримінальних правопорушень у діяльності слідчого та дізнавача.

Детально було розглянуто окремі рішення та правові позиції ЄСПЛ щодо визначення провокації злочину, його матеріального та процесуального критеріїв. Визначено їх значення та порядок урахування у службовій діяльності поліцейського як умови дотримання ст. 6 «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на справедливий суд)».  

Триває робота щодо формування у курсантів додаткових компетентностей з питань дотримання поліцейськими міжнародних стандартів у сфері прав людини.  

ВЗГ ХНУВС