Курсанти 4 курсу факультету № 1 та представники науково-педагогічного складу Університету взяли участь у дводенному тренінгу «Застосування практики ЄСПЛ при розгляді кримінальних проваджень про корупцію», що відбувався у м. Кам’янець-Подільський протягом 14–15 липня 2022 р., організованому Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансування Європейського Союзу. 

Тренер заходу – Геннадій Зеленов, начальник правового управління (ІІІ) департаменту аналітичної та правової роботи апарату Верховного Суду. 

Запрошені спікери: 1) Василь Луцик – заступник керівника Департаменту запобігання та виявлення корупції, керівник Управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції; 2) Вікторія Дідач – головна спеціалістка відділу роботи з викривачами Управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції.

Основною метою участі у тренінгу було формування у здобувачів освіти та професорсько-викладацького складу Університету додаткових компетентностей як у сфері використання практики Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) у діяльності органів досудового слідства та дізнання Національної поліції, так і у більш загальному контексті – підвищення ефективності впровадження міжнародних стандартів у сфері прав людини до правової системи України. Фокус уваги тренінгу було зосереджено на здобутті у його учасників системи знань загальноправового характеру щодо значення практики ЄСПЛ у системі джерел права України, положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.) та Протоколів до неї, особливостей тлумачення її статей саме у міжнародно-правовій традиції, відмінності останньої від положень вітчизняного законодавства й правозастосовної діяльності, проблем забезпечення релевантності в процесі пошуку та використання відповідних рішень ЄСПЛ при кваліфікації кримінальних правопорушень. 

Окрему увагу спікери тренінгу присвятили питанням, пов’язаним із тлумаченням ст. 6 Конвенції «Право на справедливий суд» та, у зв’язку із цим, формування автономного тлумачення поняття «провокація злочину», визначення матеріального та процесуального критеріїв провокації, співвідношення провокації злочину та провокації підкупу.

Жвавий інтерес й дискусії у учасників тренінгу викликали питання щодо тлумачення та застосування положень ст. 1 Першого протоколу до Конвенції (право на мирне володіння майном), категорій «законна мета», «пропорційність втручання», «суспільний інтерес», «справедливий баланс». Застосування положень ст. 1 Першого протоколу Конвенції було відпрацьовано через аналіз практики ЄСПЛ щодо вилучення майна, отриманого в результаті від корупційного правопорушення, у справах про декларування майна осіб, які перебувають на публічній службі.

Виклад теоретичного матеріалу, огляди практики ЄСПЛ супроводжувався виконанням учасниками тренінгу практичних завдань, закріпленням навичок пошуку в рішеннях національних судів та ЄСПЛ ознак порушень Конвенції. Спікери тренінгу сприяли формування уявлення про національні проблеми та перспективи вдосконалення використання практики ЄСПЛ як у діяльності правоохоронних органів, так і органів судової влади, зокрема Верховного суду, Вищого антикорупційного суду України.

За результатами тренінгу учасники отримали сертифікати.    

Матеріал підготовано за підсумками тренінгу «Застосування практики ЄСПЛ при розгляді кримінальних проваджень про корупцію», організованому Програмою розвитку ООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції і Швейцарії.

Фото: Василь Корнієнко, Харківський національний університет внутрішніх справ