Школою наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ проведено п'ятий вебінар на тему «Медіація як позасудовий спосіб вирішення конфліктів» у рамках співпраці з Харківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, приурочений до 31-ї річниці Незалежності України.

Спікером заходу виступила заступниця директора Центру Лілія Йолкіна. На початку онлайн-заходу голова Школи наукового лідерства Віталій Найда привітав присутніх з державними датами, а також закликав активно долучатися до обговорення важливої теми з вирішення конфліктів із максимальним врахуванням інтересів сторін.

Лілія Йолкіна підготувала презентацію, під час якої детально, з використанням практичних кейсів розглянула випадки проведення та основні принципи медіації, зокрема, взаємну згоду сторін, добровільність, конфіденційність, нейтральність, незалежність та неупередженість медіатора, самовизначення та рівність прав сторін медіації. Спікерка також звернула увагу учасників на той факт, що з 2019 року в Україні впроваджений пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Вона надає «другий шанс» для виправлення підлітку, не обтяжуючи його наслідками кримінально-правової репресії.

Курсанти – учасники Школи наукового лідерства взяли активну участь в обговоренні, цікавилися медіацією у сім'ї, організаційними та процесуальними особливостями та проблемами відновного правосуддя.

ВЗГ ХНУВС