Професор кафедри кримінального права і кримінології доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов взяв участь у роботі науково-практичного круглого столу «Вивчення криміногенної ситуації в Україні та прогнозування її подальшої динаміки (вплив воєнних факторів)», організованого Державним науково-дослідним інститутом МВС України. Захід відбувся у дистанційному форматі з використанням мережево-комунікативної технології «Zoom».

У заході взяли участь експерти у сфері протидії злочинності кримінологічними та кримінально-правовими засобами – представники Департаменту освіти, науки та спорту МВС України, Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України, Державного науково-дослідного інституту МВС України, Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України, Верховного Суду України, Харківського національного університету внутрішніх справ, Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації, Національної академії внутрішніх справ, Національного університету «Одеська юридична академія», Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАНУ, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Учасниками круглого столу було обговорено низку актуальних, гострих і дискусійних питань, пов’язаних із дослідженням факторів, які впливають на погіршення криміногенної ситуації в Україні, як поточних, так і прогнозованих її параметрів.

Юрій Орлов під час роботи круглого столу виступив із доповіддю за темою «Прогнозовані ризики загострення кримінологічної обстановки: вплив воєнних та антивоєнних факторів», в якій зосередив увагу на низці криміногенних і віктимогенних обставин, пов’язаних із тимчасовою окупацією, порушенням показників макроекономічної стабільності, істотною дисфункцією окремих галузей економіки, негативними соціально-демографічними змінами у чисельності та структурі населення України, а також соціально-психологічними факторами, пов’язаними із колективною травматизацією, ресентиментом тощо. Окремо було зроблено наголос на криміногенних недоліках елементів кримінально-правової політики, наслідком яких, зокрема, стала надмірна репресія та колізії в частині протидії деяким проявам колабораційної діяльності.

Обмін думками учасників науково-практичного круглого столу завершився дискусією, сформовано низку позицій щодо удосконалення чинного законодавства та системи протидії злочинності з урахуванням прогнозних показників ускладнення криміногенної обстановки.

ВЗГ ХНУВС