На базі Харківського національного університету внутрішніх справ відбувся круглий стіл за темою «Виклики для українського законодавства, пов'язані з ратифікацією Конвенції Ради Європи по запобіганню насильству щодо жінок та домашньому насильству та боротьби із цими явищами». Як зазначив ректор університету Валерій Сокуренко, тема запобігання домашньому насильству є надзвичайно актуальною. У листопаді 2011 року України підписала Конвенцію Ради Європи (Стамбульську Конвенцію) із запобігання насильства щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Важливість цього документу не викликає сумніву у політиків, фахівців та громадськості, однак, протягом майже п’яти років після підписання Стамбульська Конвенція залишається нератифікованою.

«Перш за все, – говорить президент Громадської організації «Ла Страда – Україна» Катерина Левченко, – необхідно привести українське законодавство у відповідність до положень цієї Конвенції. Введення нових видів злочинів до Кримінального Кодексу України породжує практичні питання готовності сектору кримінальної юстиції та соціальної сфери до впровадження їх у життя для захисту та відновлення прав постраждалих осіб, здійснення превентивних заходів та покарання кривдників».

 «Важливим є фахове обговорення цих проблем як у теоретичній, так і науковій площинах, – зазначив Валерій Сокуренко. – Виявлення інших проблемних зон українського законодавства, суперечностей між принципами національного та європейського права, формулювання пропозицій для врахування в подальшій діяльності по узгодженню національного законодавства з положеннями Стамбульської конвенції. Думаю, що напрацювання науковців нашого університету стануть добрим підґрунтям для створення необхідного правового поля у законодавстві України».

«Проведення круглого столу за такою тематикою у нашому університеті є дуже доречним, – зазначає радник ректора Олександр Бандурка. – Науковий потенціал нашого навчального закладу є високим, і тематика насильства щодо жінок та насильства у сім’ї відкриває вченим нові напрями для наукових досліджень та розробок. Матеріали, які сьогодні напрацьовані учасниками круглого столу, будуть передані народним депутатам України, представникам робочих груп, центральних органів виконавчої влади для подальшого використання в роботі».

За результатами роботи круглого столу буде видано збірку тематичних матеріалів.

 

ВЗГ ХНУВС