З листопада 2015 року по травень 2016 року в межах проекту «Подолання: від травми до ресурсу», що спрямований на допомогу військовим, які повернулися з зони АТО, взяли участь14 сертифікованих фахівців-психологів з різних міст України: Чернігова, Ніжина, Києва, Харкова. Серед них були і наші колеги – викладачі кафедри соціології та психології факультету № 6 Ірина Ковальова та Лада Чепіга.

Психологи надавали допомогу в системі соціально-психологічної реабілітації, яка включала в себе психокорекційні та психотерапевтичні процедури тілесно-м’язової, групової та індивідуальної наративної терапії, направленої на задіяння особистісного ресурсу військовослужбовців.

У роботі з військовими використовувались різні психологічні техніки. Одна з них – колажування. Це одна з найбільш вільних технік, яка практично не має обмежень. Колажування, як і будь-яка візуальна техніка, дає можливість розкрити потенційні можливості людини, є безболісним методом роботи з особистістю, спирається на позитивні емоційні переживання, пов'язані з процесом творчості. Ця техніка дозволяє визначити психологічний стан людини даний момент, виявити актуальний зміст її самосвідомості, її особистісні переживання. Техніка колажування дозволяє вирішувати велике коло завдань: отримати успішний результат і сформувати позитивну установку на подальше життя і діяльність; дати соціально прийнятний вихід агресивності та іншим негативним почуттям; у груповому колажі усвідомлюються власні патерни поведінки в групі, соціальні ролі та установки.

Системне використання запропонованих заходів сприяло покращенню адаптації учасників АТО до життєдіяльності в умовах мирного цивільного життя за допомогою побудови адекватної концепції майбутнього в сучасних умовах соціального середовища.

 

ВЗГ ХНУВС