У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочистості з нагоди складання Присяги працівника поліції курсантами перших курсів факультетів № 2 і № 3. Майбутні працівники поліції поклялися вірно служити Українському народу та отримали жетони поліцейських.

У заходах взяли участь заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, народний депутат України, член Наглядової ради ХНУВС Ірина Борзова, народні депутати України Юрій Здебський, Максим Березін, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук, начальник Управління СБУ у Вінницькій області Анатолій Денисенко, прокурор Вінницької області Олександр Бутович, начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області полковник поліції Іван Іщенко, командувач угруповування військ «Дністер» генерал-майор Андрій Ігнатьєв, начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-лейтенант Сергій Соколовський, ректор Вінницького національного аграрного університету Анатолій Мазур, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, батьки та рідні першокурсників.

Присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять та героїчний подвиг полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації.

Складаючи Присягу працівника поліції, юнаки та дівчата обіцяли вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, охороняти права і свободи людини, з гідністю нести високе звання поліцейського. Почесні гості долучилися до урочистої події, вітали курсантів та вручали їм жетони поліцейських.

Через повітряну тривогу, захід довелося призупинити і перейти в укриття, але піднесений і святковий настрій присутнім це не зіпсувало. Урочистості продовжилися після відміни повітряної тривоги.

Зі складанням Присяги працівника поліції від імені Міністра внутрішніх справ України першокурсників привітала заступниця міністра Катерина Павліченко, яка зазначила, що цей день особливий для кожної молодої людини, її родини та держави. “Ви приєдналися до великої і дружної сім'ї поліцейських, - підкреслила заступниця міністра. - Вітаю вас з новим етапом у вашому житті! Це велика честь і велика відповідальність служити і захищати. Росія кожного дня тероризує нашу державу, вчиняє геноцид над мирним населенням, і саме вам дуже скоро доведеться розслідувати злочини російських окупантів, відновлювати та відбудовувати нашу державу. Я бажаю вам бути сильними, мужніми, витривалими, пам'ятати, що відтепер ви є охоронцями правопорядку і Закону. Дякую вам за ваш вибір, вашим батькам, що підтримали вас і виховали справжніми патріотами України”.

За дорученням Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко вручила нагороди представникам підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ, у тому числі й працівникам Харківського національного університету внутрішніх справ. Засумлінне виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок у справу боротьби зі злочинністю, високі досягнення в захисті прав і свобод громадян, державного суверенітету, територіальної цілісності та безпеки України наказом Міністра внутрішніх справ нагрудним знаком «За відзнаку в службі» нагороджено начальників відділів Людмилу Собченко, Ігоря Ковальова, Грамотою Міністра внутрішніх справ - Ірину Щербакову.

Директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук, звертаючись до першокурсників наголосила, що своїм відмінним навчанням, наполегливістю, сумлінним ставленням до служби юнаки та дівчата наближатимуть довгоочікувану Перемогу. Вона побажала їм гарного здоров'я, міцності духу, Божої благодаті, сил, витримки і професійного зростання. “Я хочу подякувати колективу Харківського національного університету внутрішніх справ, - зазначила очільниця департаменту, - який, незважаючи на шторми й тривоги, йде уперед, розвиваючи історію вишу. Хочу подякувати Валерію Васильовичу Сокуренку за його незламність духу і за віру в свій колектив. За те, що попереду колективу - він, і разом із ним - достойна команда. Я знаю, що нам до перемоги залишилося зовсім трішечки, тому тримаємо стрій і йдемо вперед, до Перемоги!”.

Від імені батьків першокурсників заступник командира з кадрового забезпечення роти патрульної поліції особливого призначення «Богдан» - учасник АТО та ООС, бойових дій на сході країни, підполковник поліції Микола Наконечний закликав молодь бути вірними обраній професії, здобувати освіту, сумлінно нести службу, бути гідними захисників України.

​Курсант факультету № 2 Олександр Щебетько від імені першокурсників запевнив, що вони свідомо зробили свій вибір, адже професія поліцейського – це професія для справжніх чоловіків – чесних, мужніх і відважних і докладуть усіх зусиль, щоб бути гідними звання курсанта Харківського національного університету внутрішніх справ. Особисто для Олександра прикладом став його батько, який понад 20-ти років несе службу в Державній прикордонній службі. “З 24 лютого, разом з іншими прикордонниками, він став на захист України, її територіальної цілісності й незалежності. На жаль, не всі побратими батька залишилися живими, але вони залишилися вірними Присязі, своєму народові, Україні”, - зазначив юнак. Олександр Щебетько запропонував присутнім вшанувати пам'ять загиблих.

​Ректор університету Валерій Сокуренко, звертаючись до першокурсників, наголосив, що “сьогоднішня подія - це ще одна славна сторінка в історії Харківського національного університету внутрішніх справ, який продовжує готувати кадри у складний для країни час, коли народ України мужньо відстоює власну незалежність, територіальну цілісність, право жити у вільній державі. Завжди у такі періоди найкращі сини та доньки українського народу ставали на захист своєї землі, державності, громадян. Ви зробили так само, обравши професію правоохоронця. Ми не обираємо країну, в якій живемо, батьків, мову, але право вибору у нас залишається. І цей вибір ви зробили сьогодні, присягнувши на вірність народу України. Переконаний, що  протягом свого життя ви залишитеся вірними Присязі. Ми завжди пам'ятаємо наших випускників, які зі зброєю в руках боронять землю від агресора, і серед них є Герої України, яким присвоєно це звання посмертно. Своєю службою, своєю відданістю, своїм навчанням, ви повинні бути гідними цих героїв, які віддали найдорожче - життя.

Наші викладачі щоденно передають вам свої знання та досвід. Ви повинні старанно їх опановувати, щоб стати найкращими фахівцями. Я вдячний Міністерству внутрішніх справ України, керівництву Вінницької обласної військової державної адміністрації, міста Вінниці, університету, які прийняли нас, зробили все можливе, щоб Харківський національний університет внутрішніх справ мав гідні умови для навчання. Переконаний, усе, що сьогодні сказали - і теплі слова, і побажання, і поради, які дали старші наставники й товариші, - ви запам'ятаєте та дослухаєтеся до них. Зараз непростий час, але я переконаний, що Україна обов'язково переможе, і приклад Харківщини, яка щодня протистоїть ворогу, є цьому підтвердженням. Служіть і навчайтеся так, щоб вас поважали люди й оберігав Господь Бог! Слава нашим захисникам і захисницям! Слава Україні!”.

Завершились урочистості виступами колективу художньої самодіяльності університету, ансамблю барабанщиць та урочистим маршем першокурсників.

Під час робочого візиту до вишу заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, директорка Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук оглянули матеріально-технічну базу поліцейського вишу у Вінниці - навчальні аудиторії, полігони, гуртожитки, укриття, відвідали навчальні заняття.

ВЗГ ХНУВС