Лави правоохоронців поповнили курсанти першого курсу факультетів № 1 і № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ, які склали Присягу працівника поліції й отримали жетони поліцейських, ставши повноправними членами курсантської родини університету.
В урочистих заходах взяли участь заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, голова Національної поліції України генерал поліції першого рангу Ігор Клименко, директорка Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук, голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, народні депутати України Сергій Мандзій та Олександр Бакумов, начальник ГУНП в Хмельницькій області полковник поліції Руслан Герасимчук, начальник Кам’янець-Подільської районної військової адміністрації Олександр Анур’єв, начальник районного управління поліції в м. Кам’янець-Подільський полковник поліції Василь Шкіндюк, заступник генерального директора мережі торгівельних центрів «Епіцентр» Дмитро Байдюк, ректор закладу вищої освіти «Подільський державний університет» Володимир Іванишин, ректор ХНУВС генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, науково-педагогічний склад вишу, батьки та рідні першокурсників.
Почесні гості, курсанти і працівники університету виконали Державний Гімн України та вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять воїнів, що загинули, захищаючи Україну, а також мирних громадян, які стали жертвами російської агресії.
Відбулося складання Присяги працівника Національної поліції України, на яке усі першокурсники чекали з перших хвилин свого перебування в університеті. Курсанти урочисто промовляли слова Присяги, пов’язуючи своє життя зі службою у правоохоронних органах нашої держави.
Від імені Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського першокурсників привітала заступниця міністра Катерина Павліченко: «Вступивши до лав Національної поліції, ви стали частиною великої потужної родини поліцейських. Бажаю успіхів у навчанні, незламності духу, фізичної витривалості, готовності до будь-яких подій і усвідомлення того, що віднині ви є охоронцями правопорядку і захисниками Закону. Будьте гідними високого звання поліцейського і завжди залишайтеся вірними Присязі, ставайте на сторону добра і допомагайте тим, хто цього потребує. Дякую за ваш вибір, вашим батькам, які підтримали вас, вітаю в рядах Національної поліції!».
Від імені міністра Катерина Павліченко також подякувала всім працівникам Міністерства внутрішніх справ, які разом зі Збройними Силами України дають відсіч ворогу та вручила нагороди кращим правоохоронцям, рятувальникам, нацгвардійцям, прикордонникам Хмельниччини й працівникам університету за сумлінне виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок у справу боротьби зі злочинністю, високі досягнення в захисті прав і свобод громадян, державного суверенітету, територіальної цілісності та безпеки України. Нагрудним знаком «За безпеку народу» нагороджено проректора університету Сергія Бортника, нагрудним знаком «За відзнаку в службі» – заступника декана факультету Юрія Оніщенка та старшого викладача Дмитра Константинова, Грамотою – провідного фахівця Вячеслава Ісаєнка.
Голова Національної поліції України генерал поліції першого рангу Ігор Клименко, вітаючи з визначною подією, зазначив, що цього року курсанти складають Присягу у непростий для держави час, коли точиться війна, і український народ зі зброєю в руках захищає рідну землю від російської навали. «Для вас доросле життя розпочалося з Присяги – це величезна відповідальність перед державою, поліцією, кожним нашим громадянином. Віднині, все, що ви будете робити, – охороняти публічний порядок, документувати, розкривати злочини, – за усе це ви нестимете особисту відповідальність, і кожен із вас має це розуміти. Ви закінчите виш, станете поліцейськими, і я бажаю вам у цій дорозі не втомитися та гідно пройти усі випробування». Ігор Клименко у своїй промові зазначив, що Харківський національний університет внутрішніх справ також постраждав від ворога – частина корпусів зруйнована, у зв'язку із чим заклад вищої освіти було передислоковано до інших міст. Він висловив вдячність усім, хто підтримав виш у складний час.
Голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, звертаючись до першокурсників, підкреслив, що проголошені слова Присяги відтепер – «життєвий девіз, яким будете керуватися завжди. Ви присягнули перед людьми і Богом, перед нашою державою. Після Перемоги буде багато роботи, але, упевнений, ви із цим упораєтеся. Сьогодні тут стоять люди, які безпосередньо вплинули на те, щоб Харківський національний університет внутрішніх справ переїхав на Хмельниччину. Велика їм за це подяка! Вам хочу побажати, щоб завжди залишалися такими ж сміливими, мужніми й вірними обраному шляху!».
Народний депутат України Сергій Мандзій закликав курсантів «сумлінно навчатися, здобувати знання, щоб стати справжніми професіоналами».

Народний депутат України Олександр Бакумов привітав молодь від імені колег по комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України та себе особисто. «Саме на вас покладається величезна представницька роль держави у комунікації з суспільством, ви є обличчям правоохоронної системи, і я разом із колегами вдячний вам за те, що обрали цей відповідальний шлях. Я вдячний кожній матері, кожному батьку, які виховали дітей і спрямували їх для того, щоб вони допомагали нашій державі ставати більш сильнішою й безпечнішою. Саме Національна поліція розслідує 98 % всіх злочинів, які вчиняються на території країни, тому ця відповідальність на вас, майбутні поліцейські, – правильно кваліфікувати злочини, доводити справи до суду, аби злочинці були покарані. Я вдячний ректору університету, проректорам, деканам, усьому особовому складу, які зберегли колектив. Військовий час – складний час. Ми частково втратили базу, та я впевнений, що ми її відновимо. Для мене це дуже важливо! Я – член колективу, і хочу, щоб ми повернулися у рідне місто і були, як є і тепер, – одним із найкращих, провідних закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання. Бажаю вам, шановні першокурсники, міцного здоров`я, завжди йти уперед і досягати нових вершин!».

Директорка Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук висловила вдячність батькам за ті цінності, які вони сформували в своїх дітях, які обрали саме такий непростий, але дуже потрібний шлях. «Харківський національний університет внутрішніх справ – один із кращих університетів України, – підкреслила Інна Ящук. – І я, як подолянка, маю велику честь тішитись тим, що сьогодні на плацу вишикувалися такі красені – хлопці й дівчата, які присягнули на вірність Українському народу. Я хочу подякувати усім, хто наближав цей день. Велика вдячність ректору університету Валерію Сокуренку, за те, що він організував освітній процес, практичну підготовку, щоб і надалі ім'я Харківського національного університету внутрішніх справ лунало на теренах України та за її межами. Дорогі мої друзі, пишайтеся сьогоднішнім днем, пишайтеся, що саме нам з вами випав непростий час пережити буревії війни і закласти нові фундаментальні цінності для подальшого розвитку нашої держави. Вірю в кожного з вас, вірю в Україну, у Харківський національний університет внутрішніх справ!».

Передав привітання від народного депутата України Олександра Гереги, від підприємця та громадсько-політичного діяча Галини Гереги заступник генерального директора мережі торгівельних центрів «Епіцентр» Дмитро Байдюк і зазначив: «Пишаюся тим, що ми маємо можливість докласти свої зусилля та покращити матеріальну базу Харківського національного університету внутрішніх справ. Це наш невеликий внесок у розбудову нашої держави, вітчизняної освіти та науки. Будемо допомагати й надалі». Курсантам побажав міцного здоров`я, упевненості у власних силах і завзяття у навчанні.

Від імені батьків першокурсників за виховання, настанови, уважне ставлення до дітей подякувала Наталія Лось. Вона закликала молодь наполегливо опановувати нові знання, щоб стати справжніми професіоналами, цінувати турботу Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Харківського національного університету внутрішніх справ, викладачів та командирів, які роблять усе для якісної підготовки та професійного зростання.

Від імені першокурсників виступив курсант 1 курсу факультету № 4 Євген Максимчук, який запевнив, що для усіх, хто сьогодні склав Присягу, професія правоохоронця є давно омріяною. Кожний доклав чимало зусиль, щоб навчатися у Харківському національному університеті внутрішніх справ, тому обіцяють бути сумлінними у навчанні, набувати професійних навичок, досвіду, бути справжніми патріотами своєї держави.
Звертаючись до присутніх, ректор університету Валерій Сокуренко підкреслив, що складання Присяги першокурсниками це одна з найбільш урочистих і знаменних подій в житті закладу вищої освіти, і сьогоднішня Присяга — це ще одна пам`ятна сторінка в його історичному літописі. Та, на жаль, відчути усю радість свята заважає війна. «В нашій історії часто бували такі періоди випробувань, коли під сумнів ставилось саме існування держави, українського народу. І сьогодні саме такий час. Я впевнений, що ми не схибимо, ми переможемо, і буде вільна прекрасна демократична держава. Шановні першокурсники, у нас є небагато речей, які ми можемо обирати. Господь дав нам Батьківщину, батьки дали вам життя, а професію правоохоронця обрали ви самі. В тяжкий час обрали. Переконаний, що серед вас немає жодного, хто би опинився тут випадково, став до строю за вироком суду. Усі прийшли свідомо. Ви будете заходити до аудиторій, де викладачі навчатимуть вас, готувати до надзвичайно важкої служби. Я дякую керівництву держави, Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції, області та міста за те, що вони підтримали Харківський національний університет внутрішніх справ у надзвичайно важкий період, підставили плече, подали руку. Це абсолютно зрозумілі матеріальні речі, ми не відчуваємо себе забутими, ми відчуваємо, що ми потрібні. Сьогодні з нами керівники компанії «Епіцентр», які долучилися до розбудови нашої матеріальної бази. Я переконаний, що найближчим часом ми створимо філію Харківського національного університету внутрішніх справ саме в Кам`янці-Подільському, і це буде ще один підрозділ університету, де ми готуватимемо правоохоронців навіть тоді, коли повернемося до Харкова, а ми обов’язково повернемося, бо наше серце, наша душа, всі думки і мрії саме про Харків. Шановні першокурсники, бережіть добре ім`я курсанта, будьте гідними наших героїв-випускників, які воюють сьогодні зі злочинністю, протистоять ворогу, захищають права та свободи громадян, цілісність і незалежність нашої держави, які загинули, які отримали звання «Героїв України», які є серед нас і ми повинні їх знати, пам’ятати, пишатися ними. І допоки ми їх будемо пам’ятати, допоки вони будуть серед нас. Україна переможе, я впевнений! Служить, працюйте і навчайтеся так, щоб вас поважали люди і оберігав Господь Бог! Слава Україні!».
Вокально-танцювальна композиція у виконанні курсантів, та виступ барабанщиць стали творчим подарунком для всіх присутніх. Уперше у своєму житті курсанти-першокурсники пройшли парадним маршем, крокуючи назустріч своїй щасливій долі, новим здобуткам і перемогам, яких попереду у них буде ще дуже багато.
Під час робочого візиту заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, директорка Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна Ящук, голова Національної поліції Ігор Клименко оглянули матеріально-технічну базу факультетів № 1 та № 4 університету – навчальний корпус та аудиторії – ознайомилися з умовами проживання та побуту курсантів, відвідали відремонтовані гуртожитки, бомбосховища, які відповідають усім критеріям та вимогам державних дозвільних органів, а також навчальні заняття. Катерина Павліченко та Інна Ящук оглянули їдальню, особисто перевірили та оцінили якість їжі, роботу їдальні, а також умови, в яких харчуються майбутні поліцейські.

ВЗГ ХНУВС