На виконання рекомендацій Ґендерного аудиту Харківського національного університету внутрішніх справ та рішення Вченої ради ХНУВС від 01.11.2021 року № 10 щодо затвердження Планів ґендерної рівності в ХНУВС відбувся воркшоп з використання недискримінаційної мови «Європейське регіональне партнерства для ґендерної рівності в епоху цифрових технологій». Інформаційно-просвітницький захід спрямовано на підтримання позитивного соціально-психологічного клімату в університеті та формування ґендерної культури рівних обов’язків.

«Сьогодні ви проводите воркшоп з дуже актуальної теми, яка поєднує безпекову складову з ґендерною рівністю та є базою для формування ґендерного паритету в секторі безпеки. Ґендерний паритет у сфері безпеки та науки розглядається як компонент соціально-економічного зростання та інноваційного розвитку. Розвиток та зростання має надавати людям рівні можливості для реалізації свого потенціалу незалежно від статі, соціально-економічних умов та етнічного походження. Ґендерний паритет сьогодні перетворився на один із важливих індикаторів демократії. Він став темою міжнародних зустрічей на вищому рівні, метою політики урядів різних країн, зокрема нашої країни, політики Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу», – зазначила Катерина Павліченко. 

«Міністерство внутрішніх справ України і підпорядковані навчальні заклади сектору безпеки дотримуються європейських підходів у формуванні недискримінаційної мови та забезпеченні рівних прав і можливостей з метою подолання ґендерної асиметрії у суспільстві, стереотипності та дискримінаційного ставлення», – відмітила Інна Ящук.

Воркшоп організовано в рамках проєкту програми Горизонт 2020 «Європейське регіональне партнерство для ґендерної рівності в епоху цифрових технологій» (EQUALS-EU). Одним з завдань проєкту – спільно з європейськими партнерами впроваджувати інновації та інструменти, що включають ґендерні питання в державному, приватному та громадському секторах та надихати наступне покоління новаторів, мотивуючи нову групу лідерів щодо реалізації практики ґендерної справедливості.

Програма Горизонт 2020 – є ініціативою ЄС, найбільшою програмою, що на конкурсній основі підтримує розвиток науки і впровадженні інновацій.

Воркшоп проводила кандидатка юридичних наук, доцентка, помічниця ректора з ґендерних питань ХНУВС, антидискримінаційна експертка Оксана Цукан.

ВЗГ ХНУВС