Завідувачем кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 ХНУВС доктором юридичних наук, професором Юрієм Орловим було проведено факультативне заняття із курсантами четвертого курсу факультету № 1, присвячене проблемам кваліфікації воєнних і пов’язаних із війною злочинів, з якими стикаються працівники Національної поліції при виконанні службових завдань на деокупованих територіях України.
У результаті здійснених кафедрою кримінального прав і кримінології емпіричних досліджень, аналізу та узагальнення судової і слідчої практики, збирання експертних оцінок серед поліцейських, працівників Служби безпеки України, прокуратури, що мають практичний досвід роботи на деокупованих територіях, виділено низку типових проблемних ситуацій кримінально-правової кваліфікації, сформовано науково обґрунтовані підходи до їх вирішення, які і стали предметом розгляду під час факультативного заняття.
Жвавий інтерес у курсантів викликали питання юридичної оцінки артилерійських та ракетних обстрілів в залежності від наслідків, характеристики об’єкту, спрямованості атак, а також актів мінувань протипіхотними мінами, кустарними «розтяжками» тощо. Було обговорено проблеми кваліфікації випадків спричинення смерті військовослужбовцям, цивільним особам у залежності від обставин, способу, суб’єкту злочинних дій. Окремо визначено алгоритм дій та кримінально-правову кваліфікацію діянь фізично затримуваних на деокупованій території осіб із числа:
- кадрових військовослужбовців збройних сил російської федерації;
- учасників незаконних збройних, воєнізованих формуваннях, що ідентифікуютьсебе з так званими «ДНР» та «ЛНР»;
- учасників незаконних збройних формувань, що ідентифікуються з так званими приватними військовими компаніями (на кшталт так званої групи Вагнера) тощо.
З’ясовано роль громадянства та підстави потрапляння до складу незаконних збройних формувань чи збройних формувань рф (зокрема факту примусової мобілізації) для кваліфікації діянь особи і набуття нею статусу військовополоненого.
Триває робота щодо формування у курсантів додаткових компетентностей з питань службової діяльності в умовах воєнного стану, зокрема на деокупованих територіях України.

ВЗГ ХНУВС