Під час викладання спецкурсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції України на звільнених від окупації територіях з документування воєнних злочинів» для здобувачів вищої освіти випускного курсу факультету № 1 ХНУВС завідувачем кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Василем Кікінчуком, професором кафедри кримінального права та кримінології факультету № 1 Кирилом Черевком спільно зі спеціалістом-криміналістом відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області старшим лейтенантом поліції Миколою Прокопцем проведено бінарне практичне заняття на тему «Техніко-криміналістичне забезпечення документування воєнних злочинів». Микола Прокопець особисто брав участь у документуванні воєнних злочинів у таких населених пунктах як м. Буча, м. Ірпінь, смт Гостомель та Бородянка, Київської області.
На занятті спеціаліст-криміналіст Микола Прокопець акцентував особливу увагу на безпековій складовій під час документування зазначеної категорії кримінальних правопорушень. Він висвітлив тактичні особливості проведення огляду: трупів під час проведення їх ексгумації; об'єктів цивільної інфраструктури з урахуванням їх розмірів і місцерозташування; приміщень, обладнаних для катування людей тощо. Метою слідчої розшукової дії є: документування за участю експертів і спеціалістів із застосуванням відеозйомки місця виявлення декількох поховань та трупу; фіксування положення його тіла до нерухомих об’єктів, іншої обстановки навколо трупа, його ложе, особистих речей та документів, виявлених поряд із померлим; виявлення, фіксація та вилучення матеріальних слідів, що вказують на ознаки незаконного позбавлення волі й катування осіб тощо.
Практичне заняття проведено у межах реалізації заходів щодо посилення практичної складової освітнього процесу та його адаптації до завдань діяльності слідчо-оперативних груп Національної поліції України на звільнених від окупації територіях із документування воєнних злочинів.

ВЗГ ХНУВС