У рамках викладання спецкурсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції України на звільнених від окупації територіях з документування воєнних злочинів» для здобувачів вищої освіти факультету № 3 професор кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Олександр Юхно провів практичне заняття за темою «Підготовка та призначення судових експертиз під час розслідування воєнних злочинів на звільнених від окупації територіях».

На занятті професор навів види судових експертиз, які призначаються за результатами огляду місця події на звільнених від окупації територіях. Висвітлив завдання молекулярно-генетичної експертизи, судової вибухотехнічної експертизи, судової експертизи вогнепальної зброї, судової експертизи матеріалів, речовин і виробів, військової експертизи, судової товарознавчої та автотоварознавчої експертизи, судової пожежно-технічної та судової інженерно-екологічної експертиз у кримінальних провадженнях про воєнні злочини. Олександр Олександрович акцентував увагу на вимоги до зразків для ДНК-аналізу з метою ідентифікації невпізнаних трупів. Для цього практичне заняття проводилося на полігоні, що представляє собою локації «Місце влучання снаряду реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) на відкритій ділянці місцевості» та «Місце поховання декількох осіб». Окремо було приділено увагу саме змісту постанови слідчого про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи.

Практичне заняття проведено у межах реалізації заходів щодо посилення практичної складової освітнього процесу та його адаптації до завдань діяльності слідчо-оперативних груп Національної поліції України на звільнених від окупації територіях із документування воєнних злочинів.

ВЗГ ХНУВС