З метою формування поваги до органів прокуратури, підвищення рівня правової культури, обізнаності про порядок захисту прав і свобод людини, можливості проходження навчальної практики, для студентів та курсантів 1 курсу професором кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Олексієм Шумілом було проведено виїзні заняття із навчальних дисциплін «Теорія держави і права» та «Судові та правоохоронні органи України» на базі Сумської обласної прокуратури.

Для більшості студентів та курсантів це була одна із перших зустрічей у стінах Обласної прокуратури. Голова громадської організації «Сумське обласне об’єднання пенсіонерів прокуратури» Юрій Свояков ознайомив молодь з історією установи від початку її створення, розповів про героїчні вчинки працівників прокуратури під час Другої світової війни, афганського конфлікту, протистоянню агресору у наші дні. Слухачів ознайомили з історичними свідченнями щодо репресованих працівників органів прокуратури області у 1935-1938 роках. Навівши багато історичних фактів, доповідач не оминув і особливості евакуації Сумської обласної прокуратури під час Другої світової війни. Безумовно, не залишилася поза увагою і доба створення та розвитку органів прокуратури періоду незалежної України. Проведена екскурсія по тематичному музею зацікавила присутніх історичними експонатами - технічні засоби, що застосовувались слідчими, документи та фотографії, форма працівників прокуратури. 

У лекційному залі начальник відділу організаційного та правового забезпечення Сумської обласної прокуратури Ігор Фоменко виступив перед студентами та курсантами із доповіддю «Реформування органів прокуратури України». Він розповів про функції прокуратури – навів приклади та засади діяльності, відповідно до цих функцій. Слухачам для прикладу була продемонстрована карта розташування шести окружних прокуратур Сумської області, сформованих за територіальним принципом відповідно до існуючого адміністративно-територіального поділу області на райони.

Зустріч пройшла у форматі відкритого діалогу. Презентацію та тези доповіді працівників прокуратури викладено на сайті для опрацювання студентами та курсантами і використання їх під час практичних занять та підготовки до іспитів та заліків.

Сумська філія ХНУВС