У рамках вивчення «Історії та культури України» студенти-правники 1 курсу Сумської філії ХНУВС відвідали Сумський обласний художній музей ім. Н. Онацького, який є справжньою скарбницею вітчизняного та зарубіжного мистецтва ХVI – ХХI ст.
На занятті, організованому професоркою кафедри гуманітарних дисциплін Надією Демиденко, за участю старшого наукового співробітника музею Ганни Святець студенти ознайомилися з унікальними експонатами декоративно-ужиткового мистецтва ХIХ ст. різних регіонів України.
Особливо студентів вразило розмаїття кролевецьких рушників, які, за дослідженнями, почали готуватися з 1765 року. Найбільшу популярність рушники мали у другій половині XIX століття на місцевих ярмарках – Хрестовоздвиженському у Кролевці та Іллінському у Ромнах. Вони стали обов’язковим елементом весільних обрядів Сумщини, Полтавщини, Чернігівщини. Багатий геометризований орнамент кролевецьких рушників складається із символів, що мають сакральні значення. Упізнати цей диво-рушник можна серед сотень інших по густому орнаменту червоних кольорів.
Під час заняття студенти дізнались, що Сумський обласний художній музей був заснований  у 1920 році художником та громадським діячем Никанором Онацьким, який у 1937 році був розстріляний як «буржуазний націоналіст». В основу музею було покладене мистецьке зібрання (понад 7 тис. екземплярів) відомого київського промисловця, колекціонера і мецената О. Гансена. Ганна Святець розповіла, що у період Другої світової війни експонати вивозились із Сум. На сьогодні, у зв’язку з військовими подіями на території України, унікальні твори мистецтва західноєвропейських художників ХVI – ХIХ ст. зняті з експозиції і готові до евакуації у безпечні міста України.

Сумська філія ХНУВС