Воркшоп, організований Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP) та ГО «Ла Страда-Україна», об’єднав експерток(-ів) та представниць(-ків) громадянського суспільства України та Грузії задля обміну досвідом з питань протидії ґендерно-зумовленому насильству під час збройного конфлікту, зокрема в аспекті імплементації положень Стамбульської конвенції в умовах війни та окупації.

Поняття гендеру, насилля, гендерно-зумовленого насилля, феміциду, які спіткають жінок на окупованих територіях, та інших загроз насильства, що несе війна для Грузії та України, мають споріднену актуальність. Спільність поглядів на проблематику становища жінок в умовах війни, окупації, багаторічні напрацювання у боротьбі із наслідками насилля для жінок відзначили представниці політичних та громадських кіл обох країн.

Теона Акубардія – депутатка парламенту Грузії розповіла, зокрема, про постійні зустрічі з жінками на окупованих територіях Грузії, про проблеми формування дефініцій на рівні законодавчої бази.

Директорорка проєкту «Покончим с насилием в отношении женщин», відділення Структури «ООН‑жінки» в Грузії – Ірина Джапарідзе поінформувала щодо нещодавної відсутності терміну «жінка» в правових обговореннях насилля в сім'ї, стандартизацію кожного окремого випадку та заходи щодо попередження можливих жертв.

Про реалізацію Стамбульскої конвенції, формування нульової толерантності до насильницьких дій, про кошти, центри із кризовими кімнатами, первинну та довгострокову допомогу розповіла Олена Кочемировська - експертка Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Під час заходу було наголошено на важливості підтримки кар’єри жінок, що зазнали насилля, створенні «гарячої лінії» в Грузії, на яку телефонують і наши співвітчизниці, а також «гарячої лінії» для чоловіків, які зазнали насильства в Україні. Експерти (-тки) вказали на існування спільного ворога та спорідненість у подоланні загроз на шляху до ратифікації Стамбульскої Конвенції та миробудування. 

Захід організовано в рамках проєкту «Протидія ґендерно зумовленому насильству через кордони: обмін кращими практиками між Грузією та Україною» за підтримки Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP) у співпраці з ГО «Ла Страда-Україна».

ВЗГ ХНУВС